Foghúzás utáni sebápolás

A sebápolás nagyon fontos egy fog kihúzása után, ezért a leggyakoribb téma a beavatkozást követően: Hogyan szabad és kell-e tisztítani a sebet foghúzás után”?

Ma már szerencsére csak indokolt esetben kerül sor a fog eltávolítására. Az sem mellékes, hogy a modern érzéstelenítőknek köszönhetően a foghúzás egy fájdalommentes beavatkozás. Érdemes azonban tisztában lenni azzal, hogy a kihúzott fog helyén keletkezett sebre pár napig körültekintően kell vigyázni a szövődmények és a kellemetlen lehelet elkerülése érdekében.

Mit tegyünk a jó sebápolás érdekében?

 • A kihúzott fog helyét is meg kell tisztítani minden étkezés után óvatosan, puha fogkefével, anélkül, hogy a vérrögöt kipiszkálnánk
 • A többi fog ápolása a megszokott módon történjen, használjon továbbra is fogköztisztítókat az alapos tisztítás végett
 • A nyelvről is el kell távolítani a lepedéket fogmosás után
 • Ne öblögessen erőteljesen
 • Ne szívogassa, ne piszkálja a sebet
 • Ne használjon szájzuhanyt, míg be nem gyógyul a seb
 • Kerülje a dohányzást
 • Étkezéskor a másik oldalon rágjon pár napig

A sebápoláson túl az alábbiak érdeklik még a Pácienseinket:

 • Meddig fáj a foghúzás helye?

A fog (vagy fogak) eltávolításának módja személyenként változó.  Minden foghúzás körültekintően végzett, személyre szabott szájsebészeti beavatkozás, de a kivitelezés több tényezőnek a függvénye. A komplexitása függ a fog(ak) állapotától, elhelyezkedésétől, sőt az egyén közreműködésétől is. Éppen ezért nincs egységes fájdalomérzet, az egyszerűbb foghúzás utáni érzetet inkább kellemetlennek érezzük.  Természetesen egy összetettebb fogeltávolítás után javasolt a fájdalomérzet csökkentése, de mindenkor tartsa be a fogorvos javaslatát. 

 • Foghúzás után mikor ehetek?

Általában azt szoktuk javasolni, hogy  érdemes megvárni az evéssel a fájdalomcsillapító hatásának elmúlását a harapási sebek elkerülése végett.

 • Milyen ételek kerülendőek foghúzás után?

Erről bővebben is olvashatsz, de leegyszerűsítve kerülendőek a túl forró és túl hideg ételek, az apró magvak, magvas készítmények, tejtermékek fogyasztása (pl.: tej, túró. joghurt, sajt, belőlük készült ételek). A tejtermékek fogyasztása azért ellenjavallt, mivel a könnyen szaporodó baktériumok fertőzést okozhatnak a friss sebben.

 • Mi az oka a nem gyógyuló sebnek?

A seb teljes gyógyulásához időre van szükség és alapos tisztántartásra. Hiányos fogápolás, dohányzás, vagy a seb piszkálása hátráltatja a seb regenerálódását.

 • Foghúzás után lehet dohányozni?

A dohányzás ellenjavallt foghúzás után, mert a nikotin gátolja a vérkeringést, így lassabb a regeneráció, s elősegíti a bakteriális fertőzések lehetőségét.

További cikkeink

Új technológia a fogászatban

Az első fog-regeneráló gyógyszer emberi kísérletei megkezdődtek, avagy új technológia a fogászatban A fogászat megújulása fog-regeneráló gyógyszerrel A fogászatban forradalmi új technológia hamarosan elérhetővé válhat, köszönhetően egy új fog-regeneráló gyógyszernek,

Elolvasom >>

Arcradírozás – mikor és hogyan?

Miben segít az arcradírozás? Az időjárásnak kitett arcbőr az egyik legérzékenyebb bőrfelület testünkön. Kivédhetetlen, hogy a napsugarak, vagy a hideg, szmogos levegő ne tegyen kárt a hámrétegben, ezért tenni kell

Elolvasom >>

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kérjen időpontot kezeléseinkre!

A Sorridente Fogászatot keresi?

Jó helyen jár! A Sorridente Fogászat Visage Dental néven folytatja működését. Új néven, új arculattal, de a megszokott minőséggel és magas színvonallal várjuk régi és új pácienseinket!