A szájba került falat útja

Rágás szerepe az emésztésben

Az ember azt gondolja, hogy a falat emésztése a gyomorban kezdődik, viszont mi – fogászaton dolgozó szakemberek – nem győzzünk hangsúlyozni, hogy az egész folyamat már a szájüregben elindul, a táplálék mechanikus őrlésével és a nyálemésztéssel.
Az emésztőtraktusban a nagy ételdarabok kisebbre bomlanak, melyeket a szervezet már képes feldolgozni. Ez a rendszer körülbelül 10 méter hosszúságú és különböző – emésztőnedveket termelő – szervek csatlakoznak hozzá.

A szájüregben megkezdődik az emésztés , ahol a rágás fizikai úton elkezdi lebontani a táplálékot. A nyál megkezdi az emésztést, valamint átnedvesíti a falatot, amely ezután végighalad a nyelőcsövön, s így a gyomorba kerül. Az étel körülbelül 2-5 órát tölt el itt, mielőtt a vékonybélbe ürülne. Ennek első szakasza a nyombél, második az éhbél, majd a csípőbél. Ezekben történik meg alapvetően az emésztés és a felszívás. Ezután a vastagbél felé halad tovább a maradék, amelynek fő szerepe a víz visszaszívása, valamint a salakanyag továbbítása.

Mi történik az étel alkotóelemeivel?

Száj:
– fehérje: rágás során kisebb darabokra bontjuk, viszont vegyi hatás nem éri
– szénhidrát: a nyál amiláz enzimje elkezdi lebontani, valamint az édes íz bekapcsolja a további lépéseket, amely egyfajta közvetlen kapcsolatot jelent az ízelőbimbók, agy, hasnyálmirigy között
– zsír: “krémessé” teszi a falatot, viszont ezt sem éri vegyi változás

Gyomor:
– fehérje: kisebb mértékű változás áll be a pepszin, valamint a gyomorsav kettősétől
– szénhidrát: nem történik változás
– zsír: nincs itt sem különösebb változás

Nyom- vagy patkóbél:
– fehérje: a hasnyálmirigy fehérje bontó enzimje tovább tördeli az aminosavláncokat, majd önálló aminosavakra bomlanak ➡ egyesek a vérkeringéssel el tudnak jutni a májba, ezután az egész szervezet számára elérhetővé válnak

– szénhidrát: a keményítők tovább bomlanak, egészen addig, amíg egyszerű cukor (szőlőcukor) nem lesz belőlük ➡ vérkeringéssel a májba kerülnek

– zsír: a máj által kiválasztott epe (epesav) segítségével feloldódnak a zsírszemcsék, majd ezután a hasnyál zsírbontó enzimje (lipáz) feldarabolja a zsírokat/olajokat ➡ a zsírok bonyolultabban viselkednek, mint a feljebb említett társai. Mivel vízben nem oldódnak, így aminosavakhoz kapcsolódnak. A felszívódott zsírokat első körben a nyirokerek szállítják, majd miután bekerültek a vérkeringésbe, vagy a test szövetei és sejtjei használják fel közvetlenül, vagy a májba kerülne

További cikkeink

A letört fog rehabilitációja

A letört fog nem csupán esztétikailag zavaró, de funkcióját sem tudja ellátni maradéktalanul. Ami még aggasztóbb, hogy a sérülés következtében a fog nyitva áll a kórokozók számára a fog belseje

Elolvasom >>

Újévi fogadalmak

Az Új Esztendő mindig újévi fogadalmak megtételére ösztönöz. Az év első napjaiban még mindenki nagyon elszánt és határozott elképzelései vannak arról, hogy mi mindent szeretne megvalósítani az előtte álló évben.

Elolvasom >>

Fogkímélő ünnepi ételek

Az ünnepi ételek hagyománya sok helyen felülírhatatlan, de azért jól jöhet egy-két ötlet azoknak, akik arra vágynak, hogy a gyomrukat és a fogaikat is kíméljék az ünnepek alatt. Az adventi

Elolvasom >>

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kérjen időpontot kezeléseinkre!

A Sorridente Fogászatot keresi?

Jó helyen jár! A Sorridente Fogászat Visage Dental néven folytatja működését. Új néven, új arculattal, de a megszokott minőséggel és magas színvonallal várjuk régi és új pácienseinket!