Holisztikus fogászat és az amalgám …

A fogszuvasodás napjainkban mindennapos fogászati megbetegedés. Baktériumtelepek jelenléte (a híres fogplakk) okozza, amelyek az élelmiszerből származó cukor jelenlétében savakat termelnek, s így képesek megtámadni a fog kemény szöveteit.

Hogyan tudjuk megelőzni a fogszuvasodást?

Hatékony megelőzési eszköz lehet a jó szájhigiéné biztosítása, a mérsékelt cukorbevitel (mennyiségben és gyakoriságban), valamint a megfelelő mennyiségű fluorid használata.

De mit tehetünk, ha mégis szuvasodásnak indul a fogunk?

Hogyan vélekedik erről a holisztikus szemlélet?

A holisztikus fogászat vélekedése szerint, minden üreg üzenetet hordoz. A holisztikus fogászat egy átfogó megközelítés, ahol a beteget egésznek tekintik, nem pedig alrendszerek együttesének. Ily módon, a fogakra, mint  érzékelőkre tekintünk, melyek tájékoztatnak bennünket bizonyos élettani rendellenességekről, lelkiállapotokról.

Mi az a fogászati dekódolás?

A fogászati dekódolás szintetizálja többek közt az orvostudomány, a fogászat, az antropológia, az etológia, az ideggyógyászat, az akupunktúra ide vonatkozó megállapításait. Eszerint “a fogak a személyes ábécé harminckettő betűje, amelyek a tudatalattink üzeneteit hordozzák”. A dekódolással lehetővé válik a fog patológiáinak, valamint az úgynevezett kapcsolati konfliktusok és befejezetlen érzelmi helyzetek összefonódásának feltárása. Tehát a szuvasodások és más parodontális betegségek hányattatásaink szomatizációját jelentenék? Ezt a megközelítést alátámasztja a kínai orvoslás is,  mely szerint a fogak meridiánok által a test bizonyos szerveihez kapcsolódnak. Ezen összefüggés is igazolja, hogy szerveink működése, diszfunkciói egymásra kölcsönösen hatással lehetnek.

Milyen információt hordozhat a fog?

A szenvedő fog a holisztikus fogorvos számára információt hordoz, mely által dekódolható a tudatalattiból érkező figyelmeztetés.  A beteg testétől érkező üzenetnek köszönhetően így hatékonyabban feltárható egy betegség „kiváltó oka”, eredményesebb annak gyógyítása. Ez a szemlélet forradalmi változásokat hozhat a betegek és a betegségek gondozásában.

Ám vigyázat!

Természetesen, mint minden területen, a fogászatban is akadnak, akik üzletszerűen visszaélnek a páciensek bizalmával, jóhiszeműségével. ezért minden terápia előtt ajánlott megbizonyosodni a szakember megbízhatósága felől!

Az amalgám „rossz” rezgései

A holista fogorvosok szerint, bizonyos fogászati anyagok mérgező hatását alábecsülik más szakemberek. Különösen az amalgámok használatát nehezményezik toxikus higanytartalmuk miatt. Máig vitatott kérdés, hogy a higany mérgező hatása milyen dózisnál szignifikáns. Számos szakember azt vallja, hogy nincs tudományos bizonyíték, igazolható összefüggés a rákos betegségek, Alzheimer-kór, sclerosis multiplexis és a fogban lévő higany mérgező hatása között… A tömés folyamata során felszabaduló mérgező anyagok azonban bizonyítottan károsíthatják az egészséget. A holisták felhívják a figyelmet arra, hogy minden, amit a szájba(n) teszünk, rezgéseket eredményez. Az anyagrezgések pedig akár negatívan is befolyásolhatják a saját rezgéseinket. Az amalgám jelentős elektromos mező megjelenését okozza az arra érzékenyeknél, ami  az amalgámok eltávolítását indokolhatja esetükben.

Milyen előnyökkel bír a holisztikus megközelítés?

  • A holisztikus megközelítés a test egészére fókuszál;
  • Az egészségre ártalmatlan anyagok használata elsőbbséget élvez minden beavatkozásnál;
  • A beteg megfelelő és érthető információt kap betegségének természetéről és a különféle terápiás eszközökről;
  • A páciens megtapasztalhatja az egészségügyi szakember megnyugtató, empatikus hozzáállását;
  • A terapeuta és a beteg kapcsolatának minősége pozitívan hat a gyógyulásra;
  • A szorongásmentes légkör, a lelki nyugalom pozitívan hat a testi sérülések regenerálódására;
  • A partneri, empatikus hozzáállás segítségével a beteg megérti a betegségét, felfogja annak jelentőségét és aktívan részt tud vállalni a kezelések megválasztásában és végrehajtásában.

A holisztikus fogászat követői véleménye szerint a legtöbb páciens igényli, hogy türelmesen meghallgassák és támogassák őt a terápia során. Természetes igényük, hogy stresszmentes légkörben történjen a gyógyulásuk. Vallják, hogy ez alapvető fontosságú a minőségi gyógyítás humánus megközelítésében.

Amennyiben szeretné, hogy a kezelése holisztikus megközelítés szerint történjen, vegye fel velünk a kapcsolatot a Bejelentkezés gombra kattintással.

További érdekes, hasznos olvasnivalót talál honlapunkon, csemegézzen kedvére!

További cikkeink

A letört fog rehabilitációja

A letört fog nem csupán esztétikailag zavaró, de funkcióját sem tudja ellátni maradéktalanul. Ami még aggasztóbb, hogy a sérülés következtében a fog nyitva áll a kórokozók számára a fog belseje

Elolvasom >>

Újévi fogadalmak

Az Új Esztendő mindig újévi fogadalmak megtételére ösztönöz. Az év első napjaiban még mindenki nagyon elszánt és határozott elképzelései vannak arról, hogy mi mindent szeretne megvalósítani az előtte álló évben.

Elolvasom >>

Fogkímélő ünnepi ételek

Az ünnepi ételek hagyománya sok helyen felülírhatatlan, de azért jól jöhet egy-két ötlet azoknak, akik arra vágynak, hogy a gyomrukat és a fogaikat is kíméljék az ünnepek alatt. Az adventi

Elolvasom >>

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kérjen időpontot kezeléseinkre!

A Sorridente Fogászatot keresi?

Jó helyen jár! A Sorridente Fogászat Visage Dental néven folytatja működését. Új néven, új arculattal, de a megszokott minőséggel és magas színvonallal várjuk régi és új pácienseinket!