A zene jótékony hatása a fogászatban

A zene jótékony hatása megkérdőjelezhetetlen még a fogászatban is. Hogy miért? Összegyűjtöttük a legismertebb tényeket 🙂

Zene és egészség

Bizonyított, hogy a zenehallgatásnak igen pozitív hozadékai vannak az egészséges életre és a mentális kiegyensúlyozottságra nézve.

A zene mindenkié – szól a mondás, tehát éljünk vele bátran, hisz nem csupán örömöt okoz, de képes javítani az életminőségünkön is.

A zene jótékony hatása és stresszoldás a Sorridentében

A zenehallgatás során test és lélek megnyugszik. A zene eltereli a figyelmet, ezáltal csökkenti az aggodalmat, a stresszt. Olyan pozitív érzések lesznek úrrá rajtunk, melyek segítenek ellazulni, például fogászati kezelés közben is. Ennek érdekében a Sorridentében mindig szól halk zene, sőt lehet kívánni is kedvenc melódiát, ami segít levetkőzni a szorongást, feledteti a kezeléstől való félelmet.

Természetesen, a zene mindenkire máshogy hat. Míg egyeseket bizonyos ritmus kikapcsol, másokat épp ellenkezőleg, felzaklatja. A legjobb, ha minél többféle stílusú zenével próbálkozunk, és megtapasztaljuk saját bőrünkön az érzelmek széles skáláját, amit a zene kiválthat. Így azután igényeinknek megfelelően alkalmazhatjuk a zenét, attól függően, hogy ellazulni vágyunk, vagy aktiválni szeretnénk a receptorainkat.

A zene és a szív egészsége

Bár elrugaszkodottnak tűnhet, de kutatók kapcsolatot fedeztek fel az egészséges szív és a zenehallgatás között. Vizsgálatban résztvevőkön megfigyelték, hogy a „boldog” zenét hallgatók esetében a vérerek átmérője 26 százalékkal megnőtt. Ez azt jelenti, hogy jelentősen több vér áramlott át rajtuk. Ezzel ellentétben, a „stresszes” zenét hallgatók vérereinek átmérője 6 százalékkal csökkent.

Általánosságban elmondható, hogy a gyors tempójú zene növeli a légzés és a szívritmus szaporaságát, emeli a vérnyomást. A lassú tempójú, vagy relaxációs zene hatására azonban csökken a szívverés szaporasága.

A zene tehát tulajdonképpen egy terápiás eszköz, melynek komoly szerep juthat akár a vérnyomás-szabályozásban, a szív- és érrendszeri betegek kórházi rehabilitációjában, vagy pusztán csak a fogorvosi székben félelemoldás végett.

Zene és fájdalomcsillapítás

Számos vizsgálatot folytattak már annak kiderítésére, hogy a zenehallgatás valóban csillapítja-e a fájdalmat. Az eredmény bíztatónak bizonyult: a résztvevők 41%-a vallotta azt, hogy elviselhetőbb a fájdalma kedvenc dalai hallgatása közben. Ez annak köszönhető, hogy a szenvedő emberek bele tudnak feledkezni a számukra élményt, vagy örömöt nyújtó zenhallgatásba, így elterelődik a figyelmük a fájdalomról. Egy kellemetlennek tűnő élményhez (például fogászati beavatkozás) tehát érdemes olyan zenét választani, amihez jó emlékek fűződnek, így elmerül a gondolataiban, s nem a problémára összpontosít.

Zenével az öregedés ellen

A kitartó hangszeres gyakorlás, az aktív agymunka nemcsak gyermekkorban előnyös. Időskorban is sokkal fittebb marad az agy, ha aktívan zenél valaki – állítják a szakemberek. A hangszeren való sok évnyi tanulás és gyakorlás valószínűleg olyan agyi kapcsolatokat hoz létre, amelyek ellensúlyozzák az öregedéssel járó kognitív hanyatlást – állítják a kutatást végzők.

További cikkeink

A letört fog rehabilitációja

A letört fog nem csupán esztétikailag zavaró, de funkcióját sem tudja ellátni maradéktalanul. Ami még aggasztóbb, hogy a sérülés következtében a fog nyitva áll a kórokozók számára a fog belseje

Elolvasom >>

Újévi fogadalmak

Az Új Esztendő mindig újévi fogadalmak megtételére ösztönöz. Az év első napjaiban még mindenki nagyon elszánt és határozott elképzelései vannak arról, hogy mi mindent szeretne megvalósítani az előtte álló évben.

Elolvasom >>

Fogkímélő ünnepi ételek

Az ünnepi ételek hagyománya sok helyen felülírhatatlan, de azért jól jöhet egy-két ötlet azoknak, akik arra vágynak, hogy a gyomrukat és a fogaikat is kíméljék az ünnepek alatt. Az adventi

Elolvasom >>

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kérjen időpontot kezeléseinkre!

A Sorridente Fogászatot keresi?

Jó helyen jár! A Sorridente Fogászat Visage Dental néven folytatja működését. Új néven, új arculattal, de a megszokott minőséggel és magas színvonallal várjuk régi és új pácienseinket!