A fogak elnevezései

A fogak elnevezései azért fontosak, mert az emberi fogsor igen összetett, és különböző funkciójú fogakból épül fel.

Sokan mosolyognak, ha egy fogat 11-esnek nevezünk, vagy azt mondjuk „maradó”, „nagyörlő”. Ezek a megnevezések arra szolgálnak, hogy könnyen követhető legyen, melyik fogról van szó pontosan, a fogászati problémák lokalizálhatóak és dokumentálhatóak legyenek.

Mi a közérthető magyarázatokban hiszünk, összefoglaljuk ezért tájékoztatásul a fogak típusait és megnevezéseit. Ezáltal érthetőek leszünk a rendelőben, és a kezelési terv, a terápiás javaslat kevésbé lesz megfoghatatlan.

A fogak fajtái

A felnőtt emberi fogsor 32 maradó csontfogból áll, melyből 16-16 darab fog helyezkedik el mind a felső, mind az alsó állkapocsban. 3 fő kategóriája van a maradó fogaknak, melyek elnevezése középről hátrafelé haladva a következő:

Metszőfogak: 4 db nagymetsző (11,21,31,41), 4 darab kismetsző (12,22,32,42)

– A felső metszőfogak koronája lapát alakú, az alsók vésőszerűek. A felső metszőfogak nagyobbak, mint az alsók, de gyökerük hasonló, egy gyökerűek.

Szemfogak: 2-2 szemfog alul és felül (13,23,33,43)

A szemfog koronája hegyesebb alakú, funkciója szerint a táplálék tépésében van fontos szerepe. A szemfog is egy gyökérrel rendelkezik.

Őrlőfogak: kisőrlőfogakból és a nagyőrlőfogakból is több található a fogsorban

– Kisőrlő fogakból 2-2 első kisőrlő fog (14,24,34,44) és 2-2 második kisőrlő fog (15,25,35,45) van.

A kisőrlő fogak széles koronával rendelkeznek, szerepük az élelem darabolásában és szétnyomásában van. A kisőrlő fogak szintén egy gyökerűek, koronájuk viszont két csücsökkel rendelkezik, gumós felszínűek.

– Nagyőrlő fogakból 2-2 első nagyőrlő fog (16,26,36,46) és 2-2 második nagyőrlő fog (17,27,37,47) van. A 2-2 harmadik nagyőrlőfog (18,28,38,48) a bölcsességfogak.

A nagyőrlő fogak közül a felsők háromgyökerűek, míg az alsók kétágúak (néha csak egyágúak). Ahogy nevük is jelzi, a nagyőrlő fogak rágómunkában, a táplálék felörlésében fejtik ki a tevékenységüket.

A harmadik nagyőrlőnek nevezett bölcsességfog eltérő lehet a többi őrlőfogtól, sőt nem is található meg mindenkinél a fog csírája. Elhelyezkedése révén, a bölcsességfog növekedése és tisztán tartása esetenként problémát okoz, ezért a rendszeres fogászati ellenőrzésnek és az esetleges problémák megelőzésének igen nagy a jelentősége.

A fogak elnevezései mellett jelöléseket használunk

A fogak jelölése két számjeggyel történik. Az első számjegy azt jelzi, hogy a 4 kvadráns közül melyikbe tartozik:

1 – a jobb felső

2 – a bal felső

3 – a bal alsó

4 – a jobb alsó

A második szám a fog sorban betöltött helyét jelöli. Minden kvadránsban 1-től 8-ig számozzuk a fogakat:

1 – középső metsző

2 – oldalsó metsző

3 – szemfog

4 – első kisőrlő

5 – második kisőrlő

6 – első nagyőrlő

7 – második nagyőrlő

8 – harmadik nagyőrlő (bölcsességfog)

Ezek alapján talán már átlátható és érthető, miért mondjuk például a felső szemfogára azt, hogy a „13-as”.

Reméljük segíthettünk, vigyázzunk együtt fogai épségére 🙂

További cikkeink

Új technológia a fogászatban

Az első fog-regeneráló gyógyszer emberi kísérletei megkezdődtek, avagy új technológia a fogászatban A fogászat megújulása fog-regeneráló gyógyszerrel A fogászatban forradalmi új technológia hamarosan elérhetővé válhat, köszönhetően egy új fog-regeneráló gyógyszernek,

Elolvasom >>

Arcradírozás – mikor és hogyan?

Miben segít az arcradírozás? Az időjárásnak kitett arcbőr az egyik legérzékenyebb bőrfelület testünkön. Kivédhetetlen, hogy a napsugarak, vagy a hideg, szmogos levegő ne tegyen kárt a hámrétegben, ezért tenni kell

Elolvasom >>

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kérjen időpontot kezeléseinkre!

A Sorridente Fogászatot keresi?

Jó helyen jár! A Sorridente Fogászat Visage Dental néven folytatja működését. Új néven, új arculattal, de a megszokott minőséggel és magas színvonallal várjuk régi és új pácienseinket!