A zene jótékony hatása a fogászatban

A zene jótékony hatása megkérdőjelezhetetlen még a fogászatban is. Hogy miért? Összegyűjtöttük a legismertebb tényeket 🙂

Zene és egészség

Bizonyított, hogy a zenehallgatásnak igen pozitív hozadékai vannak az egészséges életre és a mentális kiegyensúlyozottságra nézve.

A zene mindenkié – szól a mondás, tehát éljünk vele bátran, hisz nem csupán örömöt okoz, de képes javítani az életminőségünkön is.

A zene jótékony hatása és stresszoldás a Sorridentében

A zenehallgatás során test és lélek megnyugszik. A zene eltereli a figyelmet, ezáltal csökkenti az aggodalmat, a stresszt. Olyan pozitív érzések lesznek úrrá rajtunk, melyek segítenek ellazulni, például fogászati kezelés közben is. Ennek érdekében a Sorridentében mindig szól halk zene, sőt lehet kívánni is kedvenc melódiát, ami segít levetkőzni a szorongást, feledteti a kezeléstől való félelmet.

Természetesen, a zene mindenkire máshogy hat. Míg egyeseket bizonyos ritmus kikapcsol, másokat épp ellenkezőleg, felzaklatja. A legjobb, ha minél többféle stílusú zenével próbálkozunk, és megtapasztaljuk saját bőrünkön az érzelmek széles skáláját, amit a zene kiválthat. Így azután igényeinknek megfelelően alkalmazhatjuk a zenét, attól függően, hogy ellazulni vágyunk, vagy aktiválni szeretnénk a receptorainkat.

A zene és a szív egészsége

Bár elrugaszkodottnak tűnhet, de kutatók kapcsolatot fedeztek fel az egészséges szív és a zenehallgatás között. Vizsgálatban résztvevőkön megfigyelték, hogy a „boldog” zenét hallgatók esetében a vérerek átmérője 26 százalékkal megnőtt. Ez azt jelenti, hogy jelentősen több vér áramlott át rajtuk. Ezzel ellentétben, a „stresszes” zenét hallgatók vérereinek átmérője 6 százalékkal csökkent.

Általánosságban elmondható, hogy a gyors tempójú zene növeli a légzés és a szívritmus szaporaságát, emeli a vérnyomást. A lassú tempójú, vagy relaxációs zene hatására azonban csökken a szívverés szaporasága.

A zene tehát tulajdonképpen egy terápiás eszköz, melynek komoly szerep juthat akár a vérnyomás-szabályozásban, a szív- és érrendszeri betegek kórházi rehabilitációjában, vagy pusztán csak a fogorvosi székben félelemoldás végett.

Zene és fájdalomcsillapítás

Számos vizsgálatot folytattak már annak kiderítésére, hogy a zenehallgatás valóban csillapítja-e a fájdalmat. Az eredmény bíztatónak bizonyult: a résztvevők 41%-a vallotta azt, hogy elviselhetőbb a fájdalma kedvenc dalai hallgatása közben. Ez annak köszönhető, hogy a szenvedő emberek bele tudnak feledkezni a számukra élményt, vagy örömöt nyújtó zenhallgatásba, így elterelődik a figyelmük a fájdalomról. Egy kellemetlennek tűnő élményhez (például fogászati beavatkozás) tehát érdemes olyan zenét választani, amihez jó emlékek fűződnek, így elmerül a gondolataiban, s nem a problémára összpontosít.

Zenével az öregedés ellen

A kitartó hangszeres gyakorlás, az aktív agymunka nemcsak gyermekkorban előnyös. Időskorban is sokkal fittebb marad az agy, ha aktívan zenél valaki – állítják a szakemberek. A hangszeren való sok évnyi tanulás és gyakorlás valószínűleg olyan agyi kapcsolatokat hoz létre, amelyek ellensúlyozzák az öregedéssel járó kognitív hanyatlást – állítják a kutatást végzők.

További cikkeink

Új technológia a fogászatban

Az első fog-regeneráló gyógyszer emberi kísérletei megkezdődtek, avagy új technológia a fogászatban A fogászat megújulása fog-regeneráló gyógyszerrel A fogászatban forradalmi új technológia hamarosan elérhetővé válhat, köszönhetően egy új fog-regeneráló gyógyszernek,

Elolvasom >>

Arcradírozás – mikor és hogyan?

Miben segít az arcradírozás? Az időjárásnak kitett arcbőr az egyik legérzékenyebb bőrfelület testünkön. Kivédhetetlen, hogy a napsugarak, vagy a hideg, szmogos levegő ne tegyen kárt a hámrétegben, ezért tenni kell

Elolvasom >>

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kérjen időpontot kezeléseinkre!

A Sorridente Fogászatot keresi?

Jó helyen jár! A Sorridente Fogászat Visage Dental néven folytatja működését. Új néven, új arculattal, de a megszokott minőséggel és magas színvonallal várjuk régi és új pácienseinket!