Bölcsességfogak eltávolítása – miért nincs szükség rájuk?

Az emberi állkapocs mérete bizonyítottan kisebb lett a táplálkozás változása miatt.

Vajon a régi jó tanács, miszerint legalább 32-szer kell megrágni az ételt lenyelés előtt, még mindig érvényes? Igen, ez sok szempontból előnyös lenne. Csakhogy… Bizonyos típusú, manapság túl gyakran fogyasztott lágy ételek- mint például fagylalt, sütemények, kenyér- fogyasztása a rágást szinte kiiktatja. A rágás mechanizmusának hiánya pedig valóban hozzájárult ahhoz, hogy az emberi állkapcsok kisebbek lettek, s ezáltal kevesebb fogra van szükségünk. A fogak nem férnek el , nem lehet megfelelően tísztítani őket, ezért a bölcsességfogak eltávolítása javasol.

Mi okozta az emberi állkapocs méretének csökkenését?

A kutatók úgy gondolják, hogy az emberi állkapocs méretének változását részben az okozta, hogy emberi őseink az étkezés során még „megdolgoztak” a többnyire nyers ételek felaprításáért, mára azonban ez nagyban szükségtelenné vált. Ma sem az a gond (a rágás szempontjából), hogy az élelmiszerekhez hozzáadunk mesterséges színezőanyagokat vagy ízfokozókat, hanem inkább az, hogy mechanikusan módosítottuk az ételeinket. Könnyen, gyorsan fogyaszthatóvá tettük azokat. Túlfőzzük, sütjük azt is, amit nyersen fogyaszthatnánk. Túl apróra szeletelve vágva esszük a húst, vagy a keményebb gyümölcsöt, zöldséget, illetve sok esetben pépessé turmixolva szimplán lenyeljük azokat.

Miért nincs szükség napjainkban bölcsességfogakra?

A modern embereknek a fent leírtakból kifolyólag kevesebb fogra van szükségük az elődeinkhez képest. A bölcsességfogakat manapság felesleges struktúrának tekintik a szakemberek, pedig emberi őseinknél igencsak szükségesek voltak. Mivel az állkapocs mérete az ember evolúciója során jelentősen kisebb lett, egyes emberek állkapcsaiban nincs elegendő hely a hátsó kései molárisok kényelmes illeszkedéséhez. A bölcsességfogakra tehát akkor volt szükség, amikor az emberek állkapcsa nagyobb volt, és az ételek erőteljesebb megrágása elengedhetetlen volt ahhoz, hogy teljes mértékben feldolgozzák azokat, biztonságos lenyelésük előtt. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a többi fogunkra sincs igazából már szükség…

A BÖLCSESSÉGFOGAK ELTÁVOLÍTÁSA – MIÉRT SZÜKSÉGES?

Az emberi állkapocs nemcsak méretében zsugorodott, hanem egyes fogaink mérete is változott. Bár a kis örlő és nagy őrlő fogaink még mindig nagyobbak, mint a metszőfogaink és a szemfogaink, de sokkal kisebbek, mint őseink örlői voltak. Esetükben az örlő fogak aprították a gabonaféléket és a zöldségeket feldolgozható, lenyelhető nagyságúra.

Bővebben …

Miután az emberek kitalálták, hogyan kell használni a különféle ételkészítő, daraboló eszközöket, az élelmiszer aprítása, feldolgozása a szájon kívül zajlott le. Napjainkban tehát, ahelyett, hogy fogainkat használnánk többet, eszközökkel végezzük táplálékaink “elő” feldolgozását. Vajon jó ez egészségünk szempontjából? A többi fog szerepe is vitatható?

Valójában, igen is szükség van erős és egészséges fogakra a jó rágás biztosítása érdekében. Ugyanis, megfelelő rágással tudjuk csak a táplálékot jól emészthetővé tenni.

Több rágással megelőzhető az elhízás?

Ezt így bizonyára nem lehet kijelenteni, de érdekes kísérletek folytak a témában. Az étkezés során elhasznált energiát számos esetben vizsgálták táplálkozáskutatók. A kísérlet egyértelmű eredménnyel járt: azon csoport résztvevői, akik teljesen feldolgozatlan ételeket rágtak, sokkal nagyobb erőt, tehát több energiát használtak minden egyes harapáshoz, mint azok, akik jól feldolgozott, főtt ételt kaptak a vizsgálat során.

Tanulmányok sora bizonyítja, hogy minél jobban feldolgozott az étel, annál könnyebb és gyorsabb az elfogyasztása, tehát nem kerül energiába. Ez lehet az oka annak, hogy a szupermarketekben, gyors éttermekben megtalálható magas kalóriaértékű készételek nagyban hozzájárulnak az elhízás egyre veszélyesebb problémájához.

Hol az arany középút?

Mit tehetünk fogaink és egészségünk védelmében? Míg őseink esetében a túléléshez volt nélkülözhetetlen az erős fogazat, addig a modern ember számára az egészség forog kockán. A jó emésztés, a fogak egészségének védelme miatt fontos odafigyelni a bevitt táplálék minőségére, elkészítésük módjára, a rágás nélkülözhetetlen szerepére.

További cikkeink

Új technológia a fogászatban

Az első fog-regeneráló gyógyszer emberi kísérletei megkezdődtek, avagy új technológia a fogászatban A fogászat megújulása fog-regeneráló gyógyszerrel A fogászatban forradalmi új technológia hamarosan elérhetővé válhat, köszönhetően egy új fog-regeneráló gyógyszernek,

Elolvasom >>

Arcradírozás – mikor és hogyan?

Miben segít az arcradírozás? Az időjárásnak kitett arcbőr az egyik legérzékenyebb bőrfelület testünkön. Kivédhetetlen, hogy a napsugarak, vagy a hideg, szmogos levegő ne tegyen kárt a hámrétegben, ezért tenni kell

Elolvasom >>

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kérjen időpontot kezeléseinkre!

A Sorridente Fogászatot keresi?

Jó helyen jár! A Sorridente Fogászat Visage Dental néven folytatja működését. Új néven, új arculattal, de a megszokott minőséggel és magas színvonallal várjuk régi és új pácienseinket!