Állkapocs-ficam

Állkapocs-ficam lényege

Az állkapocsízület, más néven temporomandibuláris ízület, a testünk egyik legbonyolultabb ízülete, mely a fogsorok pontos zárását biztosítja. Működésekor nem csupán nyílik és csukódik, de forgómozgást is végez, illetve előre-hátra és jobbra-balra csúszik. A rágás alatt ezért igen erőteljes használatnak van kitéve. A nyomást egy porc csillapítja, ami megakadályozza a koponya és az állkapocs közvetlen érintkezését.

Az állkapocsficam viszonylag gyakran fordul elő. Ficamról akkor beszélünk, ha a kiugrott fejecs képtelen visszatérni a helyére. A szakirodalomban elülső ficamként említik ezt. Hátsó ficamról beszélünk, ha a fejecs a koponyaüregbe, esetleg a hallójáratba kerül.

Miért fontos a mielőbbi szakszerű beavatkozás?

Állkapocs-ficam esetén a kiugrott ízületet mielőbb tanácsos visszahelyezni normál pozícióba, mivel a hosszú ideje fennálló ficam esetén az izmok ellenhatása is érvényesül, ami megnehezítheti a visszahelyezést.

Tudni kell, hogy minél hosszabb ideje tart a ficam, annál nehezebb a visszaállítása, hiszen le kell küzdeni az izmok ellenhatását is. Érdemes tehát azonnal fogorvoshoz, vagy szájsebészhez fordulni a problémával.

Ha a ficam egymás után, akár többször is visszatér, akkor szakorvosi kezelést igényel. Kétféle kezelés jöhet szóba:

1. Konzervatív megoldás okklúziós probléma esetén: Bár meglepő lehet, de a legtöbb ficam a fogak szimpla záródásakor fordul elő (például nagy ásítást követően), anélkül, hogy összeszorítanánk őket. Ez olyan esetekben fordulhat elő, amikor a fogak érintkezése nem optimális, és az elváltozás befolyással van komoly mértékben az ízületek mozgására. Például akinek hiányos a fogazata, vagy mélyharapása van, annál a normálisnál jobban összezáródik a felső és az alsó állkapocs. Ezáltal közelebb kerül a koponyához az állkapocs, és így az ízület rendellenes pozícióba kényszerül és diszfunkciós panaszokat eredményez idővel.

A konzervatív terápia lényege, hogy a kiváltó okot kell megszüntetni, vagyis a helyes harapást helyre kell állítani. Szükség esetén fájdalomcsillapítást is alkalmaz a fogorvos, és éjszakai harapásemelőt készít a terápia idejére. A harapásemelő kihozza a páciens állkapcsát a kóros pozícióból, így az ízület megfelelő, számára kényelmes helyzetbe kerül. Önmagában a sín hordása azonban nem oldja meg véglegesen a problémát. A panaszmentesség eléréséhez általában fogszabályozó kezelésre, vagy fogpótlásra van szükség.

Műtéti megoldásra akkor kerül sor, ha a konzervatív terápia nem hozza meg a várt eredményt.

2. Műtéti beavatkozás: A műtéti megoldás azt a célt szolgálja, hogy az ízületi fejecs újboli kiugrását megelőzzék. Ezért, a fejecs előtti dombocska megemelése az egyik kézenfekvő megoldás. Másik műtéti alternatíva az is, amikor kivarrják az ízületi korongot a ízület első részéhez.

További cikkeink

Új technológia a fogászatban

Az első fog-regeneráló gyógyszer emberi kísérletei megkezdődtek, avagy új technológia a fogászatban A fogászat megújulása fog-regeneráló gyógyszerrel A fogászatban forradalmi új technológia hamarosan elérhetővé válhat, köszönhetően egy új fog-regeneráló gyógyszernek,

Elolvasom >>

Arcradírozás – mikor és hogyan?

Miben segít az arcradírozás? Az időjárásnak kitett arcbőr az egyik legérzékenyebb bőrfelület testünkön. Kivédhetetlen, hogy a napsugarak, vagy a hideg, szmogos levegő ne tegyen kárt a hámrétegben, ezért tenni kell

Elolvasom >>

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kérjen időpontot kezeléseinkre!

A Sorridente Fogászatot keresi?

Jó helyen jár! A Sorridente Fogászat Visage Dental néven folytatja működését. Új néven, új arculattal, de a megszokott minőséggel és magas színvonallal várjuk régi és új pácienseinket!