Fogromlás gyermekkorban

A fogromlás kérdése gyakori téma rendelőnkben. A szülők szeretnék elkerülni, hogy gyermeküket idejekorán fogorvoshoz kelljen vinni, hiszen az ijesztőnek tűnik egy kisgyermek számára. Hogyan vegyük elejét a fogak mielőbbi károsodásának?


Foghigiéné gyerekkorban – mit tehetünk a tejfogak védelmében?

Az alapos és rendszeres fogmosást az egész kicsiknél sem szabad elhanyagolni. A kicsik tejfogai egyénenként eltérő időben bújhatnak ki. A babák és a kicsik helyes fogápolása már a tejfogak előtörésekor is fontos, a szülők felelőssége, hogy étkezések után letisztítsák a fogakat. Kisbabáknál elegendő letörölgetni azokat, majd 1-2 évesek esetén el lehet kezdeni a fogkrém nélküli fogmosást fogkefével. Fogkrémet csak azután tegyünk a kefére, ha már biztosan nem nyeli le a gyermek. A megfelelő technikájú fogmosás viszont csak a szülő segítségével valósulhat meg, hiszen a gyerekek finommotorikus mozgása még nem elég fejlett 7-8 éves korukig. A szülői segítség tehát szükséges a fogak egészségének megőrzéséhez és segít kialakítani az elengedhetetlen rutint a mindennapokban.
Amennyiben az alapos fogápolás ellenére fogromlás tapasztalható, érdemes mielőbb szakemberhez fordulni, hogy a fogat megvédjük a nagyobb károsodástól, a fertőzés terjedésétől más fogakra és az esetleges fájdalmaktól.

A fogromlás okai

  • Fogmosás hiánya, helytelen fogmosás technika: Tudjuk, hogy nem egyszerű felgyorsult és rohanó világunkban a saját fogaink egészségén túl még a gyerekek fogápolására is odafigyelni, de sajnos a táplálkozásuk is indokolttá teszi. A mai gyerekek ételei rengeteg finomított élelmiszert, túl sok cukrot tartalmaznak. A túl cukros enni-, és innivalók túlzott fogyasztásával ez elengedhetetlenné vált. Az óvódákban még többnyire bevett szokás az ebéd utáni fogmosás, de az iskolában már erre már nincs mód és idő általában. Ezért is, különösen fontos az esti, lefekvés előtti fogápolás.
  • Helytelen táplálkozás: Sok gyermek nem hajlandó nyers zöldséget enni, nincs használva a rágófunkció. Ráadásul, a hiányos étkezés nem tartalmazza a fogak számára is létfontosságú vitaminokat és ásványi anyagokat sem.
  • Genetikai okok (pl. zománc-, vagy dentinfejlődési rendellenesség): Ez szerencsére ritka jelenség, de mindenképpen szakemberhez kell fordulni vele, nem „növi ki” a gyermek.

Fogorvosi ellenőrzés – a legjobb megelőzés

Annak érdekében, hogy gyermekünk ne féljen a fogorvostól, érdemes őt elvinni az első fogorvosi ellenőrzésre körülbelül 2 éves kora körül. Egyrészt, a károsodások korai felismerése lehetővé teszi, hogy nagyobb beavatkozás nélkül helyreállítható legyen a fogak egészsége. Másrészt, a barátságos légkör megtapasztalása segíti abban, hogy ne féljen az esetleges kezelésektől a későbbiekben. Egy barátságos fogorvos megengedi, hogy beüljön a fogorvosi székbe és megmutatja az eszközeit, elmagyarázza, mi miért történik a rendelőben. Ezáltal a későbbiekben félelem nélkül megy a fogorvoshoz, ami elengedhetetlen a bizalmi viszony kialakításához.

További cikkeink

Új technológia a fogászatban

Az első fog-regeneráló gyógyszer emberi kísérletei megkezdődtek, avagy új technológia a fogászatban A fogászat megújulása fog-regeneráló gyógyszerrel A fogászatban forradalmi új technológia hamarosan elérhetővé válhat, köszönhetően egy új fog-regeneráló gyógyszernek,

Elolvasom >>

Arcradírozás – mikor és hogyan?

Miben segít az arcradírozás? Az időjárásnak kitett arcbőr az egyik legérzékenyebb bőrfelület testünkön. Kivédhetetlen, hogy a napsugarak, vagy a hideg, szmogos levegő ne tegyen kárt a hámrétegben, ezért tenni kell

Elolvasom >>

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kérjen időpontot kezeléseinkre!

A Sorridente Fogászatot keresi?

Jó helyen jár! A Sorridente Fogászat Visage Dental néven folytatja működését. Új néven, új arculattal, de a megszokott minőséggel és magas színvonallal várjuk régi és új pácienseinket!