Hogyan nyerjük vissza lendületünket, vitalitásunkat a hosszú téli időszak után?

Az őszi és a téli hónapok kimerítik vitamin raktárainkat, a borús napok rossz hatással vannak közérzetünkre, a vírusok és betegségek terjedése szorongással tölt el mindannyiunkat. Ezek a tényezők sajnos egytől egyig kedvezőtlenül hatnak szervezetünk egészére. Itt az idő immunrendszerünk megerősítésére annak érdekében, hogy az esetleges betegségekkel szemben ellenállóbbá tegyük szervezetünket és visszanyerjük erőnlétünket, jó közérzetünket.

7 tipp az immunrendszer erősítésére


Pre- és probiotikumok bevitelével erősítheti immunrendszerét.

Tudományos írások tanúsága szerint immunrendszerünk 70% -a a bélben van, ahol a felszívódás történik. Hogyan értsük ezt? Szervezetünk immunanyagának nagyjából a 70%-át a bélflóra termeli, melynek károsodása esetén  az immunrendszer optimális működése is veszélybe kerül. A gyomor- és bélrendszerünkben hasznos mikroorganizmusok, baktériumok találhatóak, melyek képesek kivédeni az egészségre káros hatásokat. A bél nyálkahártyájának egészségére, megerősítésére ezért fokozottan érdemes figyelni. A “jó” baktériumok elszaporodását segíthetjük prebiotikumok és probiotikumok bevitelével, ezáltal a bélflóra egyensúlyának fenntartásával közvetlenül hozzájárulhatunk egészségünk megőrzéséhez, a fertőzések elleni védelem kialakításához.
Az étrendkiegészítők beszerezhetőek gyógyszertárakban is, de ajánlott pre- és probiotikum tartalmú élelmek: joghurtok, savanyított tejtermékek, fermentált élelmiszerek fogyasztása napi rendszerességgel.

C vitaminban dús citrusfélék fogyasztása

C vitaminban dús citrusfélék fogyasztása (mint például narancslé, kivi, grapefruit) szintén hatékonyan  segíti az immunrendszer védekezőképességének erősítését, a szervezet egészséges működésének fenntartását. Ez a nélkülözhetetlen mikrotápanyag serkenti a fehérvérsejtek működését, erősíti a sejtek falát, így véd a kórokozók behatolása ellen. Emellett antibiotikus hatása is ismert, bizonyos baktériumok elpusztulnak a jelenlétében.

A fáradtság, a kimerültség legyőzése megoldható magnéziumpótlással.

A fáradtság, a kimerültség legyőzése megoldható magnéziumpótlással.
Sokszor a napsütés hiányára, tavaszi fáradtságra fogjuk a rossz közérzetünket, pedig többnyire a magnézium hiánya áll a tünetek hátterében. Érdemes ilyenkor kedélyjavítóként is ismert élelmiszereket, magas magnézium tartalmú táplálékokat fogyasztani (szardínia, tenger gyümölcsei, kakaó, kávé, kesudió, mandula, köménymag, koriander, curry, őrölt gyömbér, teljes kiőrlésű kenyér és rizs, tofu), melyek hatékonyan elűzik a fáradtságot.
Ez az ásványi anyag azért nélkülözhetetlen a szervezet számára, mert elengedhetetlen a sejtek energiatermelő folyamataihoz, idegrendszerünk jó működéséhez, a csontjaink, fogaink keménységének biztosításához, izomgörcsök kivédéséhez, és erősíti a szív-és érrendszerünket.

A kielégítő alvás biztosítása nagyon fontos az immunrendszer védelme érdekében.

Aludjon legalább 7–8 órát, mivel az álmatlanul töltött éjszakák az immunrendszerre kedvezőtlenül hatnak, mivel ilyen esetben az antitestek és a különböző fertőzések ellen küzdő limfociták száma csökken. Alváshiány esetén tehát nem lesz megfelelő „muníció” bevetésre készan, és hosszabb időbe telik a fertőzések leküzdése.

Stressz kizárása, minimalizálása.

Igyekezzen kizárni a stresszt az életéből, amennyire csak lehet. Ha ez lehetetlen küldetés, próbáljon meg minél több időt fordítani jógázásra, kertészkedésre, olvasásra, vagy menjen barátokkal moziba, kiránduljon sokat. A természetben végzett tevékenység, aktív pihenés azért fontos, mert a stressz, a fáradtság és a túlmunka szintén gyengíti az immunrendszert.

A rendszeres testmozgás, a fizikai aktivitás jótékony és immunstimuláló.

Már napi 30–60 perces séta is elegendő lehet ahhoz, hogy karban tartsuk a védekező mechanizmusokat, ezáltal csökkentsük a légzőszervi fertőzések kockázatát.

D-vitamin bevitel biztosítása is elengedhetetlen.

Töltse fel szervezetét D-vitaminnal, hiszen ma már bizonyított, hogy a a D-vitamin nem csupán a „csontok vitaminja”, hanem szerepet játszik a szervezet védekező mechanizmusában is.
A napsütéses hónapokban a D-vitamin szint általában kielégítő, mert a bőrünket érő napsugárzás tavasztól őszig elegendő a D3-vitamin képzéséhez.  A D3-vitamin-képzés az életkorral csökken, így az időseknél tapasztalt hiányt pótolni kell. Bizonyos betegségek, fertőzések következtében szintén  csökken ennek az immunvédelmet támogató vitaminunknak a szintje, ezért pótlásra szorulhat. Amennyiben nincs elegendő mennyiségű D-vitamint a szervezetünkben, immunrendszerünk “katonái” (az ún. T-sejtek) nem aktiválódnak, így szervezetünk védelme meggyengül.
Pótlását biztosíthatjuk étrendkiegészítők formájában, illetve bizonyos típusú táplálékokból (például halak, olajos magvak, tejtermékek, tojás) is hozzájuthatunk valamennyi D-vitaminhoz.

További cikkeink

Új technológia a fogászatban

Az első fog-regeneráló gyógyszer emberi kísérletei megkezdődtek, avagy új technológia a fogászatban A fogászat megújulása fog-regeneráló gyógyszerrel A fogászatban forradalmi új technológia hamarosan elérhetővé válhat, köszönhetően egy új fog-regeneráló gyógyszernek,

Elolvasom >>

Arcradírozás – mikor és hogyan?

Miben segít az arcradírozás? Az időjárásnak kitett arcbőr az egyik legérzékenyebb bőrfelület testünkön. Kivédhetetlen, hogy a napsugarak, vagy a hideg, szmogos levegő ne tegyen kárt a hámrétegben, ezért tenni kell

Elolvasom >>

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kérjen időpontot kezeléseinkre!

A Sorridente Fogászatot keresi?

Jó helyen jár! A Sorridente Fogászat Visage Dental néven folytatja működését. Új néven, új arculattal, de a megszokott minőséggel és magas színvonallal várjuk régi és új pácienseinket!