Miért szükséges a fogközök alapos tisztítása?

A rendszeres, napi kétszeri, jobb esetben háromszori fogmosás jelentősége már mindenki számára egyértelmű. Azonban, sokan úgy gondolják, hogy ennél többet nem is lehet tenni fogaink egészsége érdekében. De, bizony lehet… A fogközök tisztítása szükségszerű minden nap.

Szeretnénk segítséget nyújtani abban, hogyan lehet elérni a szájüreg, a fogak és a fogközök teljes körű higiénéjét.

Képzeljünk magunk elé egy fogat: a fognak négy oldala van, plusz a teteje. A két szélső oldal a szomszédos fogak felé néz, a szem elől rejtve maradnak. Sok esetben ezek a felszínek neki is feszülnek a mellettük lévő fogaknak, ami a tisztíthatóságukat nagyban nehezíti. Ahhoz, hogy ezeket az oldalakat kellőképpen megtisztítsuk, elengedhetetlen a fogköz tisztító eszközök használata.

Hogyan és mivel lehet eredményes a fogközök tisztítása?

A fogközök tisztítását fogmosás után végezzük. Egyéni igények és adottságok függvényében használhatóak különböző eszközök:

Mit kell tudni az interdentális kefékről?

A speciális fogköz tisztító keféket aszerint kell kiválasztani a drogériában, vagy a gyógyszertárban, hogy milyen tág a rés a fogaink között. Az ujjnyi hosszú nyélen található kis kefe tulajdonképpen úgy működik, mint az üvegmosó kefe. A vékony drótszálon lévő sörték kicsi átmérőjének köszönhetően a kefe befér a fogközökbe, és hatékonyan kisöpri az ott maradt ételmaradékokat, lepedéket. Mindazoknak ajánlott a használatuk, akiknek tágabbak a fogaik köze, vagy rés van a pótlások mellett. Ráadásul, ilyen módon nagyon jól tisztíthatóak a foghidak alatti részek is a sörteszálak mozgatásával. A kis keféket, csakúgy, mint a fogkefénket, legalább 2-3 havonta (használattól függően) tanácsos lecserélni, mert a hatékonyságuk csökken az elhasználódás során.

Mit kell tudni a fogselyemről?

A fogselyem alkalmazása azoknak ajánlott, akiknek a fogai közé nem lehet bevezetni a fogköz tisztító keféket. Szűk fogközök esetén, zárt fogsorhoz kiváló eszköz a cérnához hasonlító fogselyem. A fogselyemnek is létezik többféle alternatívája. Általában bevonják a felületét viasszal, hogy könnyebben csússzon a szűk résekben. Kapható különböző színben, és ízesítéssel is. A használata roppant egyszerű: egy kb. 20-30 centiméteres darab egyik végét feltekerjük az egyik mutatóujjunkra, másik végét a másik mutatóujjunkra, és a hüvelykujjak segítségével irányítsuk a fogselymet a fogközökbe. A fogak mindkét oldalát tisztítsuk meg így fel-le irányú mozdulatokkal.

– Könnyebben kezelhető az a fogselyem típus, ami egy műanyag villába előre befűzött fogselymet tartalmaz. Ennek annyi a hátránya, hogy a kifeszített fogselyem darabka nem hajlik olyan könnyedén, ezért nem tudja pontosan felvenni a fog görbületét, így nem tisztít olyan alaposan, mint az ujjunkra hurkolt társa.

– A speciális Superfloss fogselyem három részből áll: a körülbelül 30 cm első része egy keményített szakasz a könnyű bevezethetőség érdekében. Bizonyos helyekre, pótlások alá, vagy közé, illetve fogszabályozó készülék alá könnyen bevezethető ezáltal. A második szakasza a fogselyemnek egy vastagabb tisztító rész, mely eltávolítja a lepedéket. A harmadik szakasz a hagyományos fogselyem. Ne spóroljuk meg az íny melletti tisztogatást sem, mivel a lepedék előszeretettel megtapad az íny és a fogak találkozásánál.

A fogközök tisztítása elengedhetetlen a fogágy betegségeinek megelőzéséért

A fogközök tisztítása azért nagyon fontos, mert a fogágybetegségek általában a lepedék elkövesedésének, és így a baktériumok elszaporodásának következményeként alakulnak ki. Ráadásul, a fogközök tisztításának elmaradása esetén a fogak oldalsó felszínén kiinduló szuvasodások sokáig rejtve maradnak és veszélyeztetik a fogak egészségét, tartósságát.

Használhatunk fogpiszkálót a fogközök tisztítására?

A fogpiszkálónak sem az alakja, sem az anyaga nem megfelelő arra, hogy a fogak réseit maradéktalanul kitisztítsuk. A fa szálkái könnyen beszorulhatnak az ínyszél alá, a sérülés következménye pedig akár tályog is lehet.

Amennyiben bármilyen problémája akad a fogak, fogközök tisztításával kapcsolatban, forduljon bizalommal dentálhigiénikusainkhoz, vagy kérjen tanácsot fogorvosainktól.

További cikkeink

A letört fog rehabilitációja

A letört fog nem csupán esztétikailag zavaró, de funkcióját sem tudja ellátni maradéktalanul. Ami még aggasztóbb, hogy a sérülés következtében a fog nyitva áll a kórokozók számára a fog belseje

Elolvasom >>

Újévi fogadalmak

Az Új Esztendő mindig újévi fogadalmak megtételére ösztönöz. Az év első napjaiban még mindenki nagyon elszánt és határozott elképzelései vannak arról, hogy mi mindent szeretne megvalósítani az előtte álló évben.

Elolvasom >>

Fogkímélő ünnepi ételek

Az ünnepi ételek hagyománya sok helyen felülírhatatlan, de azért jól jöhet egy-két ötlet azoknak, akik arra vágynak, hogy a gyomrukat és a fogaikat is kíméljék az ünnepek alatt. Az adventi

Elolvasom >>

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kérjen időpontot kezeléseinkre!

A Sorridente Fogászatot keresi?

Jó helyen jár! A Sorridente Fogászat Visage Dental néven folytatja működését. Új néven, új arculattal, de a megszokott minőséggel és magas színvonallal várjuk régi és új pácienseinket!