Savas italok hatása a fogainkra

A savas italok hatása a fogainkra nézve sajnos előnytelen. A hűsítő limonádé, citromos víz, vagy a szénsavas üdítőitalok nagy kedvenceink nyáron, a forróság idején. Egy jól behűtött ízletes üdítő remekül csillapíthatja szomjúságunkat, de érdemes figyelembe venni a fogászati hátulütőit is.

Savas italok hatása a fogainkra

A fogazat egészsége szempontból a savas italok túlzott fogyasztása nem ajánlott. A savak, főleg cukorral kombinálva, megtámadják a fogak kemény védőrétegét, a fogzománcot. A zománc meggyengülése pedig óhatatlanul fogszuvasodáshoz vezet. Érdemes tehát inkább más, egészségesebb alternatívát választani a szomjoltásra.

Savak és a zománc eróziója

A fogzománc egy ellenálló, kemény réteg, melynek épségére különösen vigyázni kell. A zománc a sav hatására felpuhul, s ezután a külső támadások könnyedén érvényesülnek, a kórokozók akadálytalanul juthatnak be a fog belsőbb szerekezetébe.

A megváltozott étkezési szokások, a túl sok cukrozott és savas élelmiszer sajnálatos módon népbetegséggé változtatta a fogszuvasodást. Gyermekeink már egész kicsi korukban rengeteg cukros gyümölcslevet, üdítőitalt, egyéb savas édességeket fogyasztanak, így igen megnőtt a fogszuvasodás kialakulásának az esélye. Szerencsére, tehetünk az ellen, hogy a cukros, savas ínyencségek mértéktelen fogyasztása miatt a fogaink póruljárjanak.

Hogyan tudjuk megelőzni a fogszuvasodást?

  • Miután a fogak szuvasodását általában vissza lehet vezetni a zománc károsodására, érdemes a megelőzésre helyezni a hangsúlyt.
  • Bizonyos italok természetüknél fogva túlzottan savasak, ezért fogaink számára előnytelenek. Érdemes tehát kerülni a citrusfélék, gyümölcslevek, savas üdítőitalok nagy mennyiségű fogyasztását.
  • A minőségi és egészséges folyadékpótlás érdekében fogyasszunk inkább tiszta vizet és zöldségleveket. Utóbbiak ráadásul értékes energiát és tápanyagokat is juttatnak a szervezetünk számára. A cukros, savas italok mellőzésével nemcsak egészségünket óvjuk, de fogaink épségét is egyúttal.
  • Amennyiben szívesen fogyaszt savas, cukros italokat, igyon hozzá vizet, vagy rágjon el egy cukormentes rágógumit. Ezek, a nyállal keveredve csökkentik a fogakra rakódott savak mennyiségét.
  • Az egészséges fogak megtartásához elengedhetetlen a kifogástalan szájhigiénia. Ne feledkezzen meg a rendszeres és helyes fogmosásról, a fogköztisztítók használatáról sem.

A fogorvos megszívlelendő tanácsa:

A rendszeres fogorvosi vizitek és szűrővizsgálatok, a hatékony fogmegtartó kezelések lehetővé teszik fogaink egészségének hosszú távú megőrzését 🙂

Várjuk szeretettel rendelőnkben 🙂 Bejelentkezés

További cikkeink

Új technológia a fogászatban

Az első fog-regeneráló gyógyszer emberi kísérletei megkezdődtek, avagy új technológia a fogászatban A fogászat megújulása fog-regeneráló gyógyszerrel A fogászatban forradalmi új technológia hamarosan elérhetővé válhat, köszönhetően egy új fog-regeneráló gyógyszernek,

Elolvasom >>

Arcradírozás – mikor és hogyan?

Miben segít az arcradírozás? Az időjárásnak kitett arcbőr az egyik legérzékenyebb bőrfelület testünkön. Kivédhetetlen, hogy a napsugarak, vagy a hideg, szmogos levegő ne tegyen kárt a hámrétegben, ezért tenni kell

Elolvasom >>

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kérjen időpontot kezeléseinkre!

A Sorridente Fogászatot keresi?

Jó helyen jár! A Sorridente Fogászat Visage Dental néven folytatja működését. Új néven, új arculattal, de a megszokott minőséggel és magas színvonallal várjuk régi és új pácienseinket!