Sport hatása a fogakra

A sport jótékony hatása nem vitatható. Köztudott, hogy az életkornak megfelelő sportolás kiváló lehetőség az egészségünk karbantartására. Ám nem csupán élettanilag van jelentősége a mozgásnak, de pozitív lelki és mentális hatásai sem elhanyagolhatóak. Tudta, hogy még a fogak egészsége is összefügghet a sportolással?

A sport szerepe

A sportnak minden életkorban meghatározó szerepe van. Azon túl, hogy a testmozgás segít legyőzni a súlygyarapodást, karban tartani a szív-és érrendszert, a légzőrendszert, az ízületeket és az izmainkat, a lelki és mentális állóképességet is erősíti. Nincs tehát teljes egészség sport nélkül. Legyen az futás, úszás, kerékpározás, bármi, ami testünknek, lelkünknek jól esik. Míg fiatalkorban szinte bármilyen sporttal kacérkodhatunk, idősebb korban ügyelni kell ízületeink teherbírására. Ezért inkább a kímélő sportokat preferáljuk. A szellemi és testi frissesség megtartásához már a rendszeresen végzett nagyobb séta, úszás, vagy a kirándulás is igen hatékony. Érdemes olyan mozgásformát választani, melyet szabad levegőn végezhetünk, mert az oxigéndús levegő hozzájárul a sport hatékonyságához.

Mit előzhetünk meg sportolással?

Korunk nagy betegsége a mozgáshiány. Az ülőmunka elterjedése, a rendszeres mozgás hiánya rengeteg panaszt eredményezett. Sokan küzdenek elhízással, ízületi problémákkal és izomfájdalmakkal. A mozgáshiány okozta tünetekre legjobb gyógyír a mozgás. Ha szeretnénk megelőzni a hát- és derékfájást, a szellemi teljesítőképesség csökkenését, a súlygyarapodást, vagy akár csak a lehangoltságot, stressz okozta fogcsikorgatást, mozgásra fel!

Inkább sport, mint stressz

Vizsgálatok kimutatása szerint a mozgás során hormonok termelődnek, melyek segítenek ellensúlyozni a napi stresszt, s vidámabbá válni. Válassz bármilyen mozgásformát, hatására megemelkedik a szervezetünkben a szerotonin és norepinefrin sejtek szintje, így könnyebben csökkenthető a depresszióra, a migrénre, stresszre való hajlam, az idegi és fizikai túlterhelődés esélye. Ráadásul, sportolással elérhető, hogy a test kellemesen elfáradjon, az alvás pihentető és mélyebb legyen.

Elkerülhető a stresszes fogcsikorgatás?

A bruxizmus, vagyis a fogak csikorgatása sokakat érintő jelenség, korra és nemre való tekintet nélkül. Egyéb kiváltó oka (pl. magas tömések, rosszul elkészített hidak, rossz harapás, saját fogak nem megfelelő illeszkedése, stb) is lehet a fogcsikorgatásnak, de igen gyakori a stressz és a szorongás okozta panasz.

A főleg éjszaka jelentkező rendellenesség során a rágóizmok öntudatlanul összeszorítják a felső és az alsó fogsort, ami nagy terhelést ró a fogakra, ez könnyen vezet fejfájáshoz, arcizom fájdalmakhoz, fülzúgáshoz is.

Mi a teendő, ha érinti a jelenség? A fogcsikorgatás terápiája egy összetett folyamat, melynek során először is meg kell határozni az okot. Nem elég csupán az éjszakai harapásemelő sín védelme, ki kell deríteni a kiváltó tényezőt. Amennyiben a nappali feszített tempó áll a háttérben, a sport hatása jótékony lehet. Próbáljon minél több időt aktív kikapcsolódásra, mozgásra fordítani, így alvása pihentetőbb lesz, segít ellazulni.

Ha további kérdése van írjon nekünk és segítünk:  info@visagedental.hu

További cikkeink

Új technológia a fogászatban

Az első fog-regeneráló gyógyszer emberi kísérletei megkezdődtek, avagy új technológia a fogászatban A fogászat megújulása fog-regeneráló gyógyszerrel A fogászatban forradalmi új technológia hamarosan elérhetővé válhat, köszönhetően egy új fog-regeneráló gyógyszernek,

Elolvasom >>

Arcradírozás – mikor és hogyan?

Miben segít az arcradírozás? Az időjárásnak kitett arcbőr az egyik legérzékenyebb bőrfelület testünkön. Kivédhetetlen, hogy a napsugarak, vagy a hideg, szmogos levegő ne tegyen kárt a hámrétegben, ezért tenni kell

Elolvasom >>

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kérjen időpontot kezeléseinkre!

A Sorridente Fogászatot keresi?

Jó helyen jár! A Sorridente Fogászat Visage Dental néven folytatja működését. Új néven, új arculattal, de a megszokott minőséggel és magas színvonallal várjuk régi és új pácienseinket!