Rágózással valóban meg lehet előzni a fogszuvasodást?

Fogászati berkekben az egyik legvitatottabb téma a rágógumizás fogazatra gyakorolt hatása.

Milyen szerepet tulajdonítanak a rágózásnak?

Régebben, egész egyszerűen rossz szokásnak tartották a rágózást. Ez abból adódhat, hogy a leginkább elterjedt cukros rágógumi, mint a gyerekek körében közkedvelt édesség, valóban elősegítette a fogszuvasodás megjelenését már egészen kis korban is.

Az utóbbi években azonban előtérbe került a rágógumizás esetleges előnyeinek vizsgálata. Bebizonyosodott, hogy a cukormentes rágó rágása fokozott nyálelválasztást eredményez. Így a rágózás hatása kedvező is lehet a szuvasodás kialakulásának megakadályozásában.

Természetesen, a leghatékonyabb módszer továbbra is az alapos fogmosás minden étkezés után! A fogak felszínére tapadt lepedékréteg és a baktériumok nem tüntethetőek el más módszerrel, mint a fogak és a fogközök megtisztításával. Azonban, ha ez bizonyos esetekben nem megoldható, segíthet egy cukormentes rágógumi. A fogorvosok ajánlása szerint azonban maximum 5 percen át érdemes rágózni. ennél tovább a rágózás hatása megterhelő lehet az állkapocsízület számára.

Hogyan segít a rágózás?

– Étkezések után, a cukormentes rágógumi rágása a nyálelválasztás fokozásával segít a savas plakkok semlegesítésében, és elősegíti az ásványi sók lerakódását. Ez a folyamat azonban csak a cukormentes rágó rágásával érhető ell, a cukros rágógumi nem tudja előnyösen befolyásolni a plakkok pH-ját.

– Napjaink tendenciája szerint a gyermekek édességfogyasztása nagyon megnövekedett, melynek egyenes következménye a gyakori fogszuvasodás megjelenése. A cukormentes rágógumi rágása tehát már gyermekkorban ajánlott, miután elősegítheti a caries prevencióját. Természetesen csak akkor adható rágógumi a kisgyermeknek, ha már biztosan nem nyeli le a rágózás során!

– A főétkezések között elfogyasztott édesség igen káros hatású a fogzománcra nézve, ezért mindenképpen kerülendő! Részesítsük előnyben a zöldségből, cukorszegény gyümölcsből készült nasikat gyermekeink és a magunk számára is. Amennyiben mégis cukros ételt vagy italt fogyasztunk, és nincs kéznél a fogkefénk, kapjunk be egy cukormentes rágót annak ellensúlyozására.

Mit tehetünk még a fogszuvasodás elkerülése érdekében?

– A fogászati szűrővizsgálaton való rendszeres megjelenéssel kivédhető, hogy fogaink maradandóan károsodjanak. Probléma esetén a korai beavatkozás hosszú távra biztosítja a fogak egészségének megtartását.

– Prevenciós lehetőség a megfelelő mennyiségű fluorid biztosítása, mellyel elősegíthető a fogzománc erősítése gyermek- és felnőttkorban egyaránt.

– Megfelelő és rendszeres szájhigiénével meggátolható, mérsékelhető a fogkő keletkezése, csökkenthető annak felhalmozódása. Szoktassuk rá gyermekeinket az alapos fogmosásra, amint lehetséges. Segítsük, motiváljuk őket abban, hogy a fogmosás mielőbb rutin tevékenységgé váljon. Játékosan végezzük velük a fogmosást, ezzel elkerülhető, hogy az számukra kötelező, fárasztó feladat legyen.

– Már az első tejfogak áttörése után kezdjük meg a fogak tisztítását. A tejfogacskák mosása a kisdedeknél szülői feladat, odafigyeléssel megakadályozható a korai szuvasodás kialakulása.

Professzionális fogkőeltávolítással megelőzhető, hogy a fogakra, ínyszélekre tapadt baktériumok, megkövesedett fogplakkok károsítsák a fogzománcot, a fog “védőbástyáját”.

A megelőzés érdekében érdemes a különböző módszerek kombinációját alkalmazni, fogaink épségét ellenőrizni fogorvos segítségével és az esetleges problémákat mielőbb orvosolni.

Vigyázat! Mikor kerülendő a rágógumizás?

A rágózás az álllkapocsízületre rossz hatást gyakorolhat azok esetében, akiknek olyan panaszai vannak, mint ízületi kattogás, migrénes fejfájás, fülzúgás, fogcsikorgatás, arc és ízületi izomfájdalom.

További cikkeink

A letört fog rehabilitációja

A letört fog nem csupán esztétikailag zavaró, de funkcióját sem tudja ellátni maradéktalanul. Ami még aggasztóbb, hogy a sérülés következtében a fog nyitva áll a kórokozók számára a fog belseje

Elolvasom >>

Újévi fogadalmak

Az Új Esztendő mindig újévi fogadalmak megtételére ösztönöz. Az év első napjaiban még mindenki nagyon elszánt és határozott elképzelései vannak arról, hogy mi mindent szeretne megvalósítani az előtte álló évben.

Elolvasom >>

Fogkímélő ünnepi ételek

Az ünnepi ételek hagyománya sok helyen felülírhatatlan, de azért jól jöhet egy-két ötlet azoknak, akik arra vágynak, hogy a gyomrukat és a fogaikat is kíméljék az ünnepek alatt. Az adventi

Elolvasom >>

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kérjen időpontot kezeléseinkre!

A Sorridente Fogászatot keresi?

Jó helyen jár! A Sorridente Fogászat Visage Dental néven folytatja működését. Új néven, új arculattal, de a megszokott minőséggel és magas színvonallal várjuk régi és új pácienseinket!