Szájüregi daganatok otthoni szűrése

A szájüregi daganatok az egyik leggyakoribb tumoros elváltozások a magyar lakosság körében is. Egyaránt sújtja a nőket és a férfiakat, főként az 50. életévet követően.

Bár a szájüreg daganatai akár hosszú ideig is fájdalommentesek lehetnek, nem szabad elhanyagolni a gyanús jeleket. Az időben feltárt betegség és a mielőbbi terápia ugyanis kecsegtető eredménnyel bír. Ezért a legfontosabb teendő az, hogy a tüneteket komolyan vegyük, s így megkezdődhessen a kezelés. Ne várjuk meg, hogy a rosszindulatú folyamat elhatalmasodjon, és elérje a környező idegeket, szöveteket. A gyógyulás esélyei utóbbi esetben sajnos jelentősen csökkenhetnek.

Mit tehetünk a szájüregi daganatok megelőzése érdekében?

– Ne hanyagoljuk el fogazatunkat, fordítsunk kellő időt a szájhigiénére

– Kerüljük a dohányzást és a rendszeres alkoholfogyasztást

– Étkezzünk egészségesen, fogyasszunk minél több rostos táplálékot, mellőzzük a cukorban és üres kalóriákban gazdag ételeket

– Rendszeresen vegyünk részt a fogorvosi szűrővizsgálaton

– A szájüreg önvizsgálatával felismerhetőek a szájüregi daganatok korai jelei

A szájüreg önvizsgálata

Azon túl, hogy a fogorvosunknál rendszeresen megjelenünk szájüregi szűrővizsgálatra, magunk is hozzájárulhatunk az elváltozások észleléséhez. Egy egyszerű módszerrel felfedezhetjük a tumor jeleit, elegendő hozzá egy tükör és a kezünk. A szájüregünk átvizsgálása csak pár percet vesz igénybe, amit nem érdemes megspórolni egészségünk érdekében. Hogyan csináljuk?

Alaposan vegyük szemügyre és tapintsuk át a szájüreg képleteit:

– Nézzük meg az ajkakat, nincs-e szivárgó vérzés, mély berepedés, kifekélyesedés, fehér folt, pikkelyesen hámló területet.

– Ujjainkkal fordítsuk ki a belső nyálkahártyát, melynek felszínén lehetnek fehér, vagy vörös (le nem törölhető foltok), szájnyálkahártya megvastagodások, kisebb fekélyek, vagy szemölcsszerűen kiemelkedő képletek.

– A nyelvet kiöltve vizsgáljuk meg a felszínét és az oldalsó széleit is.

– A szájpad és a szájfenék áttekintése is fontos, csakúgy, mint az ínyek felülete.

Fontos: Természetesen nem minden folt, vagy kisebesedés jelent daganatos elváltozást, lehetséges, hogy csupán egy fájdalmas aftás fertőzéssel küzdünk például. Nem szabad azonban banalizálni, ha nem gyógyuló sebet észlel, netán nyelési nehézséget érez, nyakon, vagy az állcsonton duzzanatot tapint. Figyelemfelkeltő jel továbbá, ha a fogai körül vérző szövetelváltozást, foglazulást, rekedtséget észlel, torokból szivárgó vérzést tapasztal, illetve zsibbadtságérzetet bárhol a szájban.

Az említett tünetek bármelyike esetén mielőbb tanácsos szakemberhez fordulni, hogy tisztázódjanak az elváltozás okai, és eredményesen, szövődménymentesen orvosolhatóak legyenek azok.

További cikkeink

Új technológia a fogászatban

Az első fog-regeneráló gyógyszer emberi kísérletei megkezdődtek, avagy új technológia a fogászatban A fogászat megújulása fog-regeneráló gyógyszerrel A fogászatban forradalmi új technológia hamarosan elérhetővé válhat, köszönhetően egy új fog-regeneráló gyógyszernek,

Elolvasom >>

Arcradírozás – mikor és hogyan?

Miben segít az arcradírozás? Az időjárásnak kitett arcbőr az egyik legérzékenyebb bőrfelület testünkön. Kivédhetetlen, hogy a napsugarak, vagy a hideg, szmogos levegő ne tegyen kárt a hámrétegben, ezért tenni kell

Elolvasom >>

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kérjen időpontot kezeléseinkre!

A Sorridente Fogászatot keresi?

Jó helyen jár! A Sorridente Fogászat Visage Dental néven folytatja működését. Új néven, új arculattal, de a megszokott minőséggel és magas színvonallal várjuk régi és új pácienseinket!