Az implantátum kilökődése, avagy jogos a félelem?

Az implantátum kilökődése olyan téma, mely a páciensekkel történő konzultációk során gyakran felmerül, ezért fontosnak tartjuk elmagyarázni. Gyakran kérdezik tőlünk, hogy milyen esetekben várható az implantátum kilökődése, kinek a szervezete nem fogadja be, hogyan nyilvánul meg ez?

Mi az a fogászati implantátum?

Napjainkban, a modern fogászat a csúcstechnológia segítségével képes elvesztett fogak esetében tartós, és a saját foggal azonos esztétikájú megoldást kínálni.

Az állcsontba beültetendő implantátum egy “műgyökér”, ami leggyakrabban titániumból készül, és a szervezettel teljes mértékben biokompatibilis, tehát nem tartalmaz allergén anyagokat.

Számos implantátum család közül (ide betenni az alkalmazott implantátumok bemutatását) választja ki a fogorvos azt a típust, mely az egyéni adottságoknak leginkább megfelel.

Az állapotfelmérés és a konzultáció során fény derül a szükségesnek ítélt beavatkozásokra és a személyre szabott lehetőségekre. Megfelelő csontállomány esetén mindenképpen javasolt a hiányzó fog pótlása implantátummal, mely tartós, és mind esztétikailag, mind funkcióját tekintve kiváló eredményt nyújt.

A beültetését követően mintegy 3-4 hónap szükséges az implantátum csonttal történő integrációjához, ezt követően felépíthető rá a fogpótlás. Szakmai és egyéni szempontokat figyelembe véve, többféle koronatípus közül lehet választani.

A cirkon koronák nyújtotta esztétikai előnyök megkérdőjelezhetetlenek, főként frontfogak esetében (betehetem az esetbemutatást?), de a minőségi fémkerámia koronák is tartós, megbízható eredményt nyújtanak.

Az implantátum kilökődése ritka jelenség. Miért?

A jól működő fogászati implantátum, mind funkcióját, mind esztétikáját tekintve nagyon közel áll a természetes fog érzetéhez. Az alábbi szempontoknak meg kell felelnie, ellenkező esetben mielőbb fel kell keresni a fogorvost:

– Az implantátum nem mozog

– A fogak tisztításakor, vagy rágáskor nincs fájdalom

– Az implantátum körül nincs vérzés, gyulladt íny, visszatérő fájdalomérzet

– Hidegre, melegre, fogmosáskor nincs “kisülés”, áramütésszerű érzet

– Az íny nem tűnik el az implantátum körül, nem látszik ki a műgyökér

Amennyiben csontfelszívódást tapasztal, ami az implantátum tetején kezdődik, és fokozatosan terjed lefelé a csontban, a szájban egyre láthatóbbá válik, és/vagy mozogni kezd az implantátum, nyomásra fájdalom jelentkezik, haladéktalanul szakemberhez kell fordulni, hogy a probléma idejekorán orvosolható legyen.

Vajon minden állkapocs alkalmas implantátum beültetésére?

Sajnos vannak bizonyos kizáró tényezők, melyek esetén más megoldást kell alkalmazni az elvesztett fogak pótlására. Ilyen esetek például:

– erős csontmennyiség elvesztése esetén, amikor a csontpótlás lehetősége sem nyújt kielégítő megoldást

– súlyos vérképzőszervi betegségek, súlyos véralvadási zavarok esetén

– kezeletlen cukorbetegségnél

– daganatos megbetegedés, kemoterápia idején

– túlzott dohányzás, alkoholfogyasztás, drogfüggőség kizáró tényező

Implantálás csontpótlással

Amennyiben nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű és minőségű csont, különböző csontpótló módszerekkel általában orvosolható a probléma. Számos típusa van a beavatkozásnak, a csontdeficit mértékétől függően. Kis mértékű csontpótlást lehet többnyire az implantálással egy időben is végezni, viszont a nagyobb mértékű csontfeltöltést az implantációt megelőzően kell megoldani, amit hat hónapos csontosodási intervallum követ. Csupán ezután végezhető el a műgyökér beültetése.

Mikor várható az implantátum kilökődése?

1. Igen ritka esetekben a fogászati implantátum elvesztése, kilökődése megtörténhet, ha az implantátum gyárilag anyaghibás, vagy orvos-szakmai hibából rosszul pozicionálják az implantátumok helyét. Ilyen esetben természetesen garanciálisan újat ültetnek be a kiesett helyére.

2. Az esetek többségében akkor fordul elő kilökődés, ha valamely nem kívánatos változás miatt a titánium csavar nem csontosodik be kellőképpen, vagy a becsontosodás meggyengül az implantátum körül az állkapocsban. Ennek semmi köze nincs a szervátültetések esetében tapasztalt immunológiai kilökődés reakciókhoz, nem a beteg teste utasítja el az idegen testet. Milyen esetekben fordulhat ez elő?

– Ha a páciens nem tartja az implantálás utáni helyes szájhigiénét. Az implantátumra rakódó, kórokozókat tartalmazó lepedék és fogkő megbetegítheti a fogágyat, a csont gyulladását eredményezheti, ami a műgyökér kilazulásához vezethet.

– Szomszédos, saját fog szuvasodása következtében a gyulladás ráterjedhet az ínyre, a csontra, ami az implantátum körüli szöveteket is meggyengítheti. Ezért is igen fontos a rendszeres fogászati ellenőrzés, és a problémák mielőbbi kiszűrése és kezelése.

Parodontális problémák esetén meg kell szüntetni a kiváltó okot, hogy ne veszélyeztesse az implantátum egészségét

– Erős súlygyarapodás, vagy súlyvesztés esetén, nagyfokú osteoporózis, nem kontrollált diabetes, illetve rákos megbetegedések alkalmával sajnos veszélybe kerülhet az implantátum érintettsége, kilökődhet.

– Megakadályozhatja a műgyökér beépülését, ha azonnali terhelésnél a rágás során a csontállomány túlságosan nagy nyomásnak van kitéve.

– A rosszul elkészített fogpótlás szintén rizikófaktor

A Sorridentében kiváló eredménnyel büszkélkedhetünk 🙂 az implantáció sikere általában garantálható a körültekintő tervezésnek, a magas szakmai tudásnak és a minőségi anyaghasználatnak köszönhetően 🙂

További cikkeink

Új technológia a fogászatban

Az első fog-regeneráló gyógyszer emberi kísérletei megkezdődtek, avagy új technológia a fogászatban A fogászat megújulása fog-regeneráló gyógyszerrel A fogászatban forradalmi új technológia hamarosan elérhetővé válhat, köszönhetően egy új fog-regeneráló gyógyszernek,

Elolvasom >>

Arcradírozás – mikor és hogyan?

Miben segít az arcradírozás? Az időjárásnak kitett arcbőr az egyik legérzékenyebb bőrfelület testünkön. Kivédhetetlen, hogy a napsugarak, vagy a hideg, szmogos levegő ne tegyen kárt a hámrétegben, ezért tenni kell

Elolvasom >>

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kérjen időpontot kezeléseinkre!

A Sorridente Fogászatot keresi?

Jó helyen jár! A Sorridente Fogászat Visage Dental néven folytatja működését. Új néven, új arculattal, de a megszokott minőséggel és magas színvonallal várjuk régi és új pácienseinket!