Erős állkapocs – Mi a titok?

Az erős és egészséges állkapocs alapfeltétele a kielégítő rágásnak. Rendellenes működése nem teszi lehetővé a táplálék megfelelő felaprítását, ezért az emésztésben is gondok lehetnek. A fogorvosok célja az, hogy helyreállítsák az állkapocsízület hatékony működését. Hogyan történik ez?

Erős és egészséges állkapocs – fogpótlás, fogazat kezelése

Annak érdekében, hogy az állkapocs hatékonyan működjön, egészséges fogazat szükséges. Elsődleges feladat először is a sérült fogazatot rehabilitációja, illetve a hiányzó fogak pótlása. Miért?

Az állkapocsízület egy igen bonyolult ízület. Egyrészt a koponyánkkal van összeköttetésben, másrészt az alsó és felső állkapocs képez elválaszthatatlan kapcsolatot egymással. Amikor ebben az egységben bármilyen zavar keletkezik, nem tudja az állkapocsízület maradéktalanul ellátni a feladatát.

Az állkapocsízület rendellenességei

  • Organikus elváltozásokról beszélünk, ha valamilyen fejlődési, illetve növekedési rendellenesség miatt szenved zavart az állkapocsízület működése. További organikus betegségek lehetnek bizonyos sérülésekből (ficam, törés), daganatos és gyulladásos, reumás folyamatokból.
  • Az állkapocsízület funkcionális zavara bekövetkezhet a koponya-állkapocs-vállöv-gerincoszlop egyensúlyi rendszer megbomlása esetén. A funkcionális zavar panaszait észlelve fontos, hogy mielőbb szakemberhez forduljon. Ha az állkapocs mozgása fájdalmas, kattog, fülkörnyéki, halántéktáji fájdalmat érez, esetleg arcra kisugárzó fájdalom, vagy korlátozott szájnyitás tünetét tapasztalja , ne várja meg a tünetek súlyosbodását.

Az állkapocsízület rehabilitációja

A személyre szabott rehabilitáció teljes körű fogászati kezelést jelent. Nem csupán egy-egy szuvas fogat kell rendbe tenni, hanem az állkapocsízület hatékony működését kell visszaállítani terápiás módszerekkel. A fogazat kezelése tehát kiegészülhet fogbeültetéssel, szájsebészeti beavatkozással, melyet kiegészíthet fizioterápia, ultrahangos kezelés, funkcionális izomtréning, gyógytorna, vagy akár masszás.

Megelőzés

Az állkapocsízület összetettsége és érzékenysége is indokolja, hogy odafigyeljünk az orális egészség megtartására. Könnyebb megelőzni a bajt, mint utólag helyrehozni a károkat, bár nem lehetetlen. A megelőzés lényege, hogy ügyeljünk a rendszeres szájápolásra, járjunk rendszeresen fogászati szűrővizsgálatokra és probléma esetén keressük fel mielőbb a fogorvost.

Extra tipp a fogorvostól:

Érdemes odafigyelni arra is, hogy kerüljük az állkapocsízület extrém igénybevételét: kerüljük a folyamatos rágógumizást, az állkapcsunk egyoldalú terhelését. Érdemes odafigyelni a testtartásra, a mozgásban gazdag életmódra.

További cikkeink

Új technológia a fogászatban

Az első fog-regeneráló gyógyszer emberi kísérletei megkezdődtek, avagy új technológia a fogászatban A fogászat megújulása fog-regeneráló gyógyszerrel A fogászatban forradalmi új technológia hamarosan elérhetővé válhat, köszönhetően egy új fog-regeneráló gyógyszernek,

Elolvasom >>

Arcradírozás – mikor és hogyan?

Miben segít az arcradírozás? Az időjárásnak kitett arcbőr az egyik legérzékenyebb bőrfelület testünkön. Kivédhetetlen, hogy a napsugarak, vagy a hideg, szmogos levegő ne tegyen kárt a hámrétegben, ezért tenni kell

Elolvasom >>

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kérjen időpontot kezeléseinkre!

A Sorridente Fogászatot keresi?

Jó helyen jár! A Sorridente Fogászat Visage Dental néven folytatja működését. Új néven, új arculattal, de a megszokott minőséggel és magas színvonallal várjuk régi és új pácienseinket!