Fogváltás és fogmosás

Fogváltás és fogmosás több, mint érdekes téma.

A fogváltás időszaka sok kisgyermeknek ijedtséget okoz. A mozgó tejfog körül érzékeny lehet az ínye, ezért megijedhet és elutasíthatja a gyermek a fogmosást. Ezért, érdemes a fogazat váltása idején beszélgetni velük arról, mi miért történik. Ahhoz, hogy érthetően tudjunk kommunikálni a témáról, érdemes alaposabban áttekinteni a fogváltás mikéntjét.

A tejfogazat leváltása

A tejfogazat 20 darab fogból áll, melyek a koponya növekedésével nagyobb számú és méretű, maradó fogakra cserélődnek.

Nagyjából 6 éves korban, a maradó fogak sorát megkezdik a tejfogsor végén kibújó első nagyörlő fogak. Mivel ezek határolják sokáig a fogívet, és biztosítják a rágást a fogváltás időszaka alatt, rendszeresen és alaposan kell tisztítani őket. Fogváltás és fogmosás tehát kéz a kézben járnak.

6-8 éves kor körül, az alsó, majd a felső metszők cseréje igen mókás időszak, mert ilyenkor nagyon bájos a ”fogatlan mosoly”. Ez az időszak azonban néha kellemetlen panaszokkal is járhat. A fogváltás igen egyedi, nincs két egyforma eset. Némelyik gyermek észre sem veszi a fogak kiesését, s van, aki szinte bepánikol a fogak elvesztése és a folyamattal járó tünetek miatt. A higgadt, odafigyelő magatartás sokat segíthet ebben a helyzetben, de időnként elkel a fogorvosi közreműködés is. Ha gyermeke szenved attól, hogy a mozgó fog elhúzódóan hosszú ideig nem esik ki, hatékony megoldás fogorvoshoz fordulni, s ily módon megszabadítani őt a panaszoktól.

9 éves kor körül a szemfogak, és a kisőrlők cserélődnek. Ilyenkorra már többnyire rutinosan áll mind a szülő, mind a gyermek a fogváltáshoz, de panasz esetén itt is az előzőleg leírtak a mérvadók.

A második nagyörlők (a „hetesek”) megjelenése 12 éves korig általában megtörténik, tehát a 28 darab maradó fog előtörése lezárul.

A legtöbb problémát a 18 év körül kezdődő, bölcsességfog-előtörés tartogatja. Nem ritka manapság, hogy helyhiány miatt az állcsontban rekednek, vagy részlegesen bújnak ki, sok-sok panaszt okozván.

Mi okozhat panaszokat fogváltáskor?

– A fogak előtörésekor duzzadt íny, fokozott nyálképződés figyelhető meg. A felpuhult íny befertőződhet és szájzug gyulladás alakulhat ki.

– A tejfog kiesése normális esetben nem jár különösebb kellemetlenséggel, és elhanyagolható a vérzés. Azonban, a nehezen kimozduló fog irritálhatja a fogínyt, ettől komolyabb érzékenység is kialakulhat. A gyermek ilyenkor visszautasíthatja az evést, nyűgösebb lehet, érdemes szakember segítségét kérni, és a fogat mihamarabb eltávolítani.

– A maradó fog kibújása előtt, néha a feszes ínyen kékes folt látható. Ezt a bevérzést a várható fog okozza, ami magától megoldódik a fog előtörésével. Csak abban az esetben igényel kezelés, ha fájdalmas duzzanat, vagy lázas állapot jelentkezik.

– Az örlőfogak kibújásakor, felületük bizonyos részét íny takarhatja egy ideig. Az előtörés folyamata gyorsítható rágással, finom dörzsöléssel, ami sietteti az íny visszahúzódását. Ha a fog és a fogíny közé ilyenkor ételmaradék kerül, befertőződhet. Ha evéskor, ráharapásra erős fájdalmat érez, fogorvosi beavatkozás válhat szükségessé.

– Gyakori probléma (főként az alsó metszőknél) a ki nem esett tejfogak mögött, második sorban megjelenő maradó fogak. A leggyakrabban helyhiány okozta problémát szakszerű kezeléssel mielőbb orvosolni kell, hogy az új fogak a helyükre állhassanak.

– A balesetben elvesztett tejfog vagy gyökérmaradék is tud galibát okozni. Ha a korán elvesztett tejfog helyét nem tartják fenn fogszabályozó készülékkel, a várható fog helyére „becsúszhatnak” a szomszédos fogak. Ilyen esetben nem szabad várni „az úgyis fogszabályzást akar majd kamaszként” idejére, mert ezt az anomáliát később bonyolultabb és időigényesebb rendezni.

– Ritkán, de előfordul, hogy a kiesett tejfog után nem jelenik meg a várva várt új fog jó ideig. Ennek hátterében lehet fogcsíra hiány, illetve számfeletti fog esete. Ezt a fogorvos egy panoráma röntgennel felderíti és terápiás javaslatot tesz.

Fogváltás és fogmosás: Mosson fogat a gyermek, amikor kiesik a foga?

Először is nyugtassuk meg a gyermeket, ha megijed a vér látványától, vagy a fog helyén tátongó űr érzésétől. Mondjuk el neki, hogy ezen mindenki átesik, teljesen érthető az ijedtsége, de rövid időn belül elmúlnak a panaszok. Javasoljuk neki, hogy evéskor rágjon a másik oldalon, és fogmosásnál segítsük át a nehézségeken. Fontos, hogy puha sörtéjű fogkefével óvatosan tisztítsa meg a seb környékét, hogy a befertőződés kockázatát elkerülje és gyorsan elfelejthesse az esetleges kellemetlenségeket.

Keressen minket bátran probléma esetén 🙂 Bejelentkezés

További cikkeink

Új technológia a fogászatban

Az első fog-regeneráló gyógyszer emberi kísérletei megkezdődtek, avagy új technológia a fogászatban A fogászat megújulása fog-regeneráló gyógyszerrel A fogászatban forradalmi új technológia hamarosan elérhetővé válhat, köszönhetően egy új fog-regeneráló gyógyszernek,

Elolvasom >>

Arcradírozás – mikor és hogyan?

Miben segít az arcradírozás? Az időjárásnak kitett arcbőr az egyik legérzékenyebb bőrfelület testünkön. Kivédhetetlen, hogy a napsugarak, vagy a hideg, szmogos levegő ne tegyen kárt a hámrétegben, ezért tenni kell

Elolvasom >>

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kérjen időpontot kezeléseinkre!

A Sorridente Fogászatot keresi?

Jó helyen jár! A Sorridente Fogászat Visage Dental néven folytatja működését. Új néven, új arculattal, de a megszokott minőséggel és magas színvonallal várjuk régi és új pácienseinket!