Kérdések a fogászaton

Melyek a leggyakoribb kérdések a fogászaton? A fogak megbetegedéseivel és ápolásával kapcsolatban számos kérdésre válaszolunk Pácienseinknek nap, mint nap. Fontosnak tartjuk, hogy a kétségeket eloszlassuk és a kérdésekre bővebben is válaszoljunk. Íme a leggyakoribb kérdések a fogászaton:

Miért van szükség fogselyemre és fogköztisztítóra?

A fognak négy oldala van, plusz a teteje. A két szélső oldal felszíne általában nekifeszül a szomszédos fogaknak, ami a tisztíthatóságukat nagyban nehezíti. Ahhoz, hogy ezeket az oldalakat kellőképpen megtisztítsuk, elengedhetetlen a fogköztisztító eszközök használata.

A fogközök tisztítását fogmosás után érdemes végezni fogköztisztító kefékkel és fogselyemmel, aszerint, hogy milyen tág a rés a fogaink között. Az ételmaradékok és a lepedék eltávolításával óvjuk fogaink egészségét, védjük őket a szuvasodás kialakulásától. Bővebben

A fogszabályzó véd a szuvasodás ellen?

Sajnos, egyáltalán nem. A fogak a fogszabályzó készülék alatt is könnyen szuvasodnak, sőt a felragasztott sínek és tappancsok miatt nehezebb a fogakat megtisztítani, a megfelelő szájhigiéniára ezért fokozottan kell ügyelni.  Annak érdekében, hogy biztosítsuk a kezelt fogazat épségét, a rögzített készülék felragasztásakor fogorvosaink mindig ellátják tanácsokkal a pácienseket a helyes szájápolásra vonatkozóan.

Hogyan előzhetem meg a fogaim elszíneződését?

A fog elszíneződését okozhatják sötét bogyós gyümölcsök, bizonyos italok (pl. kávé, tea, kóla), vagy a cigarettában lévő vegyi anyagok is. Miután ezek elősegítik a lepedék és a fogkő képződését a fog felszínén, a fogzománc elszíneződhet. Helyes technikával végzett, rendszeres fogápolással és félévenkénti professzionális fogkő eltávolítással megelőzheti a fogak elszíneződését.

Miért ártalmasak a savas, cukros ételek és italok a fogaknak?

A fogazat egészsége nagyban függ az étkezéstől. A fogzománc épségét ugyanis erősen károsíthatják a savas, cukros ételek és italok. Ezek megtámadják a fogak kemény védőrétegét, a fogzománcot, aminek meggyengülése könnyen fogszuvasodáshoz vezet. Miért? A zománc a sav hatására felpuhul, s ezután a kórokozók akadálytalanul juthatnak be a fog belsőbb szerkezetébe.

Miért érzékeny és nyilall a fogam?

Az érzékenység hátterében általában a visszahúzódó fogíny áll. A lehúzódott fogíny következtében a fog nyaki része és a foggyökér védtelenné válik a baktériumokkal és a hőhatásokkal szemben. A kifejezetten érzékeny fogakra kifejlesztett fogkrém sokat segíthet a tünetek enyhítésében, de hathatós segítséget csak a probléma szakszerű elhárítása jelent.  A fognyak védelme elsődleges fontosságú a fog hosszú távú megtarthatósága érdekében.

A koronás fog mást kezelést igényel?

A károsodott fog védelmét a fogászati korona ellátja ugyan, de az alatta lévő fog nem védett a szuvasodástól vagy ínybetegségektől. Az ínyszövet megvédi a baktériumoktól a fogakat támogató csontot, de lehúzódása, gyulladása esetén nem tudja ellátni a védelmi funkcióját. Ezért igen fontos a megfelelő szájhigiénia, a rendszeres fogmosás – különös tekintettel a korona körül, ahol a fog találkozik az ínnyel.

A rossz lehelet alkati eredetű?

A halitózist, vagyis az erős szájszagot a levegő kifújásakor vagy beszélgetés során érezzük magunkon, vagy partnerünkön. Hogyan alakul ki ez az igen kellemetlen tünet?

1. A halitózis eseteinek 70% -a orális eredetű, okai:

– A szájhigiénia hiánya következtében elszaporodnak a baktériumok. Az élelmiszer maradványok bomlása kedvez a baktériumok szaporodásának, így zavaró szagok képződnek. Megelőzhetjük ezt, ha naponta legalább kétszer (ideális esetben napi háromszor) alaposan megtisztítjuk a fogakat és a nyelvet. Fogköztisztító segítségével el kell távolítani az esetleg beszorult maradékokat is a fogközökből is.

– Nyelvet borító lepedék: Figyelmeztető jel, ha a nyelven vékony fehéres, sárgás filmréteg képződik. A lepedék és a szájszag kialakulhat belső szervi elváltozások okán, vagy a nyálmirigyek csökkent működésének köszönhetően is.

– Ínygyulladás, parodontitisz: rossz lehelet adódhat az ínygyulladásból, parodontitisből is. A probléma forrása lehet egy elhanyagolt fogkövesség (cikk), vagy tünetet nem adó fogközi szuvasodás. A fogkő, a gyulladt, vérző íny, a szuvasodások mielőbbi kezelést igényelnek.

2. A halitózisos esetek 30% -a általános eredetű. A szájszag kialakulhat még jó szájhigiéné mellett is, melynek okai lehetnek:

– Ételek, italok, mint pl. a fokhagyma, a hagyma, a finom sajtok, a szardella, egyes fűszerek

– A túlzott alkohol vagy kávé fogyasztás komoly szájszagot is hagynak maguk után.

– Gyógyszer mellékhatásként bizonyos gyógyszerek szedésekor

– Hormonális változások is kiválthatják, főként várandósok és az idősebb korúak érintettek

– Az étkezés kihagyása, vagy az elégtelen folyadékfogyasztás okán

Ezek a kérdések a fogászaton mindennaposak. Mit ajánl a fogorvos? Mely kérdéseket érdemes még feltenni a rendelőben? Íme

További cikkeink

Új technológia a fogászatban

Az első fog-regeneráló gyógyszer emberi kísérletei megkezdődtek, avagy új technológia a fogászatban A fogászat megújulása fog-regeneráló gyógyszerrel A fogászatban forradalmi új technológia hamarosan elérhetővé válhat, köszönhetően egy új fog-regeneráló gyógyszernek,

Elolvasom >>

Arcradírozás – mikor és hogyan?

Miben segít az arcradírozás? Az időjárásnak kitett arcbőr az egyik legérzékenyebb bőrfelület testünkön. Kivédhetetlen, hogy a napsugarak, vagy a hideg, szmogos levegő ne tegyen kárt a hámrétegben, ezért tenni kell

Elolvasom >>

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kérjen időpontot kezeléseinkre!

A Sorridente Fogászatot keresi?

Jó helyen jár! A Sorridente Fogászat Visage Dental néven folytatja működését. Új néven, új arculattal, de a megszokott minőséggel és magas színvonallal várjuk régi és új pácienseinket!