Szájgomba

A Szájgomba, vagy más néven szájpenész sok ember számára ijesztő és kellemetlen, ezért érdemes pár szóban összefoglalni a jelenség lényegét, illetve a jellemző tüneteket és azok kezelését.

Mi a szájgomba?

A szájüreg gombás megbetegedése igen gyakori probléma. A Candida albicans gomba természetesen is jelen van a szájüregben, a bőrön és az emésztőrendszerben, de bizonyos hatásokra elszaporodik a szájüregben.

Mi válthatja ki a Candida albicans gomba elszaporodását?

  • dohányzás
  • hiányos, vagy rossz szájhigiénia
  • műfogsor viselése
  • bizonyos gyógyszerek szedése (pl. antibiotikum, fogamzásgátló, szteroidok)
  • bizonyos betegségek (pl cukorbetegség)
  • legyengült immunrendszer
  •  szájszárazság esetén: várandósoknál, szervátültetésen átesetteknél, stresszes életmód mellett
  • csecsemők esetében a szoptatás során, vagy szennyezett cumisüvegből való táplálás esetén

A szájgomba tünetei

A legjellemzőbb tünet a nyelvet borító fehér lepedék. Kísérő tünetként jelentkezhet szájszag, rossz szájíz, a száj kirepedezése, nyelési fájdalom, láz.

Helyileg előfordulhat a gomba a nyelven, a szájzugban, a szájpadláson, ínyen, vagy akár a mandulákra és a torok hátsó részére is átterjedhet. Jellemző, hogy a gombás fertőzés letörlésekor vérző és érzékeny nyálkahártyát láthatunk.

A mielőbbi beavatkozás igen fontos, mert kezelés hiányában, főként a nagyon legyengült immunrendszerű betegeknél előfordulhat a gombás fertőzés átterjedése a tüdőre, a májra és a bőrre is.

Kezelés

A szájgomba kezelése függ a kiváltó okoktól, a beteg életkorától és a kiterjedésétől. Általában sikeres a kezelés gyógyszerekkel, öblögetőkkel és ecsetelőkkel. Azonban a teljes körű gyógyulás eléréséhez és a visszaesés kivédése érdekében mindenképpen tisztázni kell a kiváltó tényezőket. A kivizsgálás eredményességéhez ezért szükség lehet más szakterület bevonására is, vagy a problémát kiváltó gyógyszerek cseréjére.

Hogyan előzhetjük meg a szájgomba kialakulását?

1. Figyeljünk a rendszeres szájhigiéniára: a jól és alaposan végzett fogmosás segít a fogak egészségének megtartásában és a szájgomba elkerüléséhez is hozzájárul. Használjunk fogköztisztító eszközöket a teljes tisztaság eléréséhez.

 2. Műfogsor viselése esetén a fogpótlást naponta tisztítsuk meg speciális műfogsor tisztító eszközökkel.  

3. A fogorvos által javasolt módon használjuk a szájvizet és a szájsprayt, hogy elkerüljük a szájüreg egyensúlyának felborulását.

4. Kerüljük a dohányzást, ami kedvez a gombák elszaporodásának.

 5. A cukorbetegséggel küzdők esetén javasolt a kiemelt figyelemmel kísérés, mert a szájüreg gombás fertőzésére fokozottan hajlamosak.

 6. Érdemes kerülni az élesztőgomba elszaporodását segítő táplálékokat, mint például a cukorban, élesztőben gazdag ételeket.

7. Gyermeknél fokozottan ügyeljünk arra, hogy jól mossanak fogat. Míg nem alakul ki a kellő technikai jártasság a fogmosásban,  6-8 éves korig a szülő is mossa át alaposan a fogaikat.

A csecsemőkori szájgomba kialakulásáról itt olvashat bővebben.

Mindenkinek ajánlott a rendszeres fogorvosi szűrésen való részvétel. Az idejében észlelt elváltozásokat gyorsan és költséghatékonyan lehet kezelni.

További cikkeink

Új technológia a fogászatban

Az első fog-regeneráló gyógyszer emberi kísérletei megkezdődtek, avagy új technológia a fogászatban A fogászat megújulása fog-regeneráló gyógyszerrel A fogászatban forradalmi új technológia hamarosan elérhetővé válhat, köszönhetően egy új fog-regeneráló gyógyszernek,

Elolvasom >>

Arcradírozás – mikor és hogyan?

Miben segít az arcradírozás? Az időjárásnak kitett arcbőr az egyik legérzékenyebb bőrfelület testünkön. Kivédhetetlen, hogy a napsugarak, vagy a hideg, szmogos levegő ne tegyen kárt a hámrétegben, ezért tenni kell

Elolvasom >>

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kérjen időpontot kezeléseinkre!

A Sorridente Fogászatot keresi?

Jó helyen jár! A Sorridente Fogászat Visage Dental néven folytatja működését. Új néven, új arculattal, de a megszokott minőséggel és magas színvonallal várjuk régi és új pácienseinket!