Csecsemők és gyermekek fogápolása

Gyakori kérdés a rendelőnkben: Miért olyan fontos a csecsemők és gyermekek fogápolása és mikor ideális elkezdeni? Erre a legrövidebben úgy tudnánk válaszolni, hogy célszerű megkezdeni mielőbb az íny és a fogak tisztítását. Ettől eltekintve azonban kicsit bonyolultabb a dolog, hiszen figyelembe kell venni az életkori sajátosságokat:

Az íny és a fogak tisztítása babakorban, körülbelül 4-24 hónapos korig

A babák esetében tulajdonképpen kimerül a szájhigiéné abban, hogy az ínyre, majd később a fogakra tapadt lepedéket az anyuka letörölgeti étkezés után egy gézdarabkával, vagy puha babafogkefével. Ebben az életkorban nem tanácsos a fogkrém használata. Érdemes azonban odafigyelni arra, hogy a babák étrendjében minél kevesebb cukros pép és étel szerepeljen. Ugyanígy tanácsos kerülni a szörpök, cukros teák itatását is. Részesítsük előnyben a számukra sokkal egészségesebb tiszta vizet, így a baba fogaira is tekintettel leszünk egyúttal.

A fogápolás elkezdése 2-3 éves kor körül

A fogmosás napi gyakorlatát érdemes elkezdeni a kisgyermek közreműködésével mihamarabb, amikor a gyermek legtöbb tejfoga már kibújt és hajlandó elfogadni a rendszeres fogmosás szokását. Általában, bár gyerekfüggő, ennek két-, hároméves korban jön el az ideje. Mivel a kisgyermek szájában ugyanúgy előfordulnak azok az ételmaradékokban található baktériumok, melyek fogmosás nélkül könnyen szuvasodást okozhatnak, az alapos fogtisztítás elengedhetetlen esetükben is.

Hogyan? Érdemes legalább napi kétszer két percet szánni a közös fogmosásra. Kerüljük el, hogy a kisgyerek kényszernek érezze ezt, próbáljuk számára élvezetessé tenni a műveletet. Válasszunk a koruknak megfelelő méretű, színes, vidám puha sörtéjű fogkefét és pusztán filmszerű mennyiségű fogkrémet adjunk mindaddíg, míg lenyeli azt a gyermek. Hagyjuk a gyermeket önállóan fogat mosni, de mindig felügyelet mellett. A lelkes, játékos fogmosás után a szülő mindenképpen tisztítsa meg a fogakat újra.

Szájápolás 5-7 éves kor körül

A gyerekek kézügyessége általában 6-7 éves korukra lesz elég fejlett ahhoz, hogy jól tudja tisztítani a fogait. Mindenképpen ösztönözzük az önálló, rendszeres reggeli és esti fogmosásra és a fogselyem alkalmazására. Ebben a korban kezdődhet az egészség iránti elköteleződés tudatosítása, melynek szerves része a fogak egészsége is. Beszélgessünk vele arról, hogyan tud ő tenni ezért: egyen minél több tápláló, cukormentes ételt, igyon sok vizet és tisztítsa alaposan fogait. Továbbra is fontos, hogy koruknak megfelelő fluoridos fogkrémet és (lehetőleg elektromos) fogkefét használjanak.

A 8 éves kor felettiek szájhigiénéje, fogápolása

Az iskolakezdés, a napi elvárásoknak való megfelelés, nagy kihívás a gyermekeknek. Ügyeljünk arra, hogy a temérdek tennivaló ne vonja el a figyelmüket a fogmosásról, még akkor sem, ha fáradtan szeretnék azt elsumákolni. A tejfogak váltásakor különösen fontos, hogy megelőzzük a fogszuvasodást. Az étrendjükbe sok gyümölcsöt, zöldséget és teljes kiőrlésű élelmiszereket illessszünk be. Példamutatással elkerülhetjük, hogy az üres kalóriák, a cukros italok és rágcsálnivalók rabjai legyenek .

Mikor javasolt megejteni az első fogászati vizsgálat?

A fogorvos már a tejfogak állapotából következtetni tud a maradandó fogak későbbi kifejlődésére és idejében be tud avatkozni a várható problémákat illetően. Ezért fontos, hogy a gyermek és a fogorvos mihamarabb találkozzon, és pozitív kapcsolat alakulhasson ki. Nem tanácsos addig várni az első szűrővizsgálattal, míg fájó, szuvas fog kényszeríti rá… Az első találkozás meghatározó minden tekintetben. Már gyermekkorban tudatosítani kell élethosszig tartó ellenőrzések és a megelőző kezelések fontosságát.

Hogyan legyen örömteli a csecsemők és gyermekek fogápolása?

– A rendszeres szájápolás legyen szórakoztató. Akár zenére is lehet fogat mosni, melyet 2 percre állítunk, így nem tűnik unalmasan hosszúnak a tevékenység a kisgyermek számára.

– A finom izű fogkrém, egy vidám figurás fogkefe nagyban hozzájárulhat a fogmosás szokásának megkedveléséhez

– A helyes fogmosás megtanítása legyen fokozatos, türelmesen, játékosan mutassuk meg a jó technikát: ferde, 45 fokos szögben tartva fogínyükhöz a fogkefét, mozgassuk gyengéden, rövid mozdulatokkal fogai első, majd hátsó részén, azután a belső oldalon és a rágófelszíneken.

– Cukros süteményeket, nassolnivalót csak étkezés után adjunk, a nyálképződés ilyen esetben jobban védi a gyermek fogait.

– A sajtok, tejtermékek védenek a baktériumok termelte savak ellen. Ha a gyermek étrendjébe napi szinten beiktatjuk ezeket, a fogszuvasodás kockázatát is csökkentjük.

– A fogselyem segít eltávolítani a beszorult ételdarabokat. Létezik figurával díszített fogselyem, kezdjük azzal fogselymezés tanítását.

– A fogszuvasodás megelőzésére ajánlott a kielégítő folyadékpótlás, igyon sok vizet a gyermek. A palackozott víz fluoridtartalmát vegyük figyelembe. A fluoridos víz segít megelőzni a szuvasodást.

További cikkeink

Új technológia a fogászatban

Az első fog-regeneráló gyógyszer emberi kísérletei megkezdődtek, avagy új technológia a fogászatban A fogászat megújulása fog-regeneráló gyógyszerrel A fogászatban forradalmi új technológia hamarosan elérhetővé válhat, köszönhetően egy új fog-regeneráló gyógyszernek,

Elolvasom >>

Arcradírozás – mikor és hogyan?

Miben segít az arcradírozás? Az időjárásnak kitett arcbőr az egyik legérzékenyebb bőrfelület testünkön. Kivédhetetlen, hogy a napsugarak, vagy a hideg, szmogos levegő ne tegyen kárt a hámrétegben, ezért tenni kell

Elolvasom >>

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kérjen időpontot kezeléseinkre!

A Sorridente Fogászatot keresi?

Jó helyen jár! A Sorridente Fogászat Visage Dental néven folytatja működését. Új néven, új arculattal, de a megszokott minőséggel és magas színvonallal várjuk régi és új pácienseinket!