Furcsa ízek a szájban

A szájban érzett furcsa ízek mindig aggodalmat keltenek, főleg, ha egyik pillanatról a másikra jelentkeznek. Azonban jó tudni, hogy számos oka lehet a jelenségnek. Például fogászati betegségek is állhatnak a háttérben, ezért érdemes utánajárni a panaszok eredetének.

Fémes íz a szájban

Általában a stroke-on átesett páciensek számolnak be fémes, sós íz érzetéről. Amikor a kellemetlen ízérzés a nyelv, vagy az ajkak zsibbadásával társul, haladéktalanul hívjunk mentőt, mert valóban fennállhat az agyvérzés kockázata. 

A fémes íz érzete önmagában azonban jelezhet egész más problémát is. Így például okozhatja a túlzásba vitt kávé fogyasztás, felléphet terhesség során, vagy kiválthatja bizonyos gyógyszerek fogyasztása és a reflux, vagy egy rossz fogtömés, fogpótlás is.

Keserű íz a szájban

A keserű íz érzése nagyon gyakori panasz, mivel sokféle okra vezethető vissza. Mi állhat a háttérben?

– emésztőrendszeri betegségek, gyomor-bél traktus jóindulatú vagy rosszindulatú daganata

– az epe normál áramlásának zavara, vagy epehólyag-gyulladás

– antiallergiás gyógyszerek, antibiotikumok tartós szedésekor

– a májműködés zavarai, májbetegségek

– akut mérgezés, alkohol, cigaretta

– terhességi toxikózis

– szájüreg sérülései vagy betegségei és különböző fekélyek vagy tumorok a szájban

– ínygyulladás, fogászati betegségek, rossz fogpótlás

– dehidratáció

– sclerosis multiplex, valamint bizonyos agyi sérülések

– stressz

– nehéz, zsíros élelmiszerek fogyasztása, akár egyszerű túlfogyasztás

A tüneteket mindenképpen komolyan kell venni, semmiképpen ne próbálja öngyógyítással rendezni a panaszokat. Mielőbb keressen fel egy szakembert (gasztroenterológus, neurológus, fogorvos), aki diagnosztizálja és meghatározza a megfelelő terápiát.

Édes íz a szájban

Még az édes íz érzete is jelezhet kóros állapotot. Természetesen, desszertek elfogyasztása után nincs semmi aggasztó az édes utóíz érzetével. Érdemes viszont tisztában lenni azzal, hogy az indokolatlan édeskés íz a szájban jelezhet szervi elváltozásokat is. Ilyen panaszokat okozhatnak a gyomor-bél traktus és a pajzsmirigy működési rendellenességei, központi idegrendszeri rendellenességek, akár krónikus stressz, vagy a fogak és a szájüreg betegségei is.

A furcsa ízek kivizsgálásának hiányában milyen következményekkel számolhatunk?

A fent említett rendellenességek kezelés nélkül nem gyógyulnak, következményei általában kedvezőtlen hatással bírnak a mindennapjainkra. Legyen az gyomorégés, fejfájás, nyomás érzés a mellkasban, kellemetlen utóíz a szájban, megnehezítik a munkavégzést, ellehetetlenítik a pihenést, alvást, étkezést.

Legyen bármi is a panaszok hátterében, a legfontosabb az elváltozások gyors és szakszerű felderítése és a célzott terápia meghatározása. Várjuk szeretettel rendelőnkben.

További cikkeink

Új technológia a fogászatban

Az első fog-regeneráló gyógyszer emberi kísérletei megkezdődtek, avagy új technológia a fogászatban A fogászat megújulása fog-regeneráló gyógyszerrel A fogászatban forradalmi új technológia hamarosan elérhetővé válhat, köszönhetően egy új fog-regeneráló gyógyszernek,

Elolvasom >>

Arcradírozás – mikor és hogyan?

Miben segít az arcradírozás? Az időjárásnak kitett arcbőr az egyik legérzékenyebb bőrfelület testünkön. Kivédhetetlen, hogy a napsugarak, vagy a hideg, szmogos levegő ne tegyen kárt a hámrétegben, ezért tenni kell

Elolvasom >>

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kérjen időpontot kezeléseinkre!

A Sorridente Fogászatot keresi?

Jó helyen jár! A Sorridente Fogászat Visage Dental néven folytatja működését. Új néven, új arculattal, de a megszokott minőséggel és magas színvonallal várjuk régi és új pácienseinket!