Idegentest a szájüregben

Idegentest a szájüregben. A nyelést és a légzést akadályozó idegentest eltávolítása sok esetben azonnali megoldást követel, de bizonyos esetben elég egy fogorvost felkeresni. Fulladás, eszméletvesztés esetén azonnal értesítsük a mentőket. Ha a félrenyelés miatt eszméletlen állapot alakul ki, kezdjük meg az újraélesztést. A szájüregből gondosan el kell távolítani a könnyen kivehető idegentestet, ami a légzészavart okozza. Ha nem tudjuk egy mozdulattal eltávolítani, mert például mélyebben van az idegentest, ne erőltessük, mert lejjebb nyomhatjuk a tárgyat.

Kórházi ellátás szükséges akkor is, ha nem sikerül maradéktalanul eltávolítani az idegentestet. A szakemberek a megfelelő vizsgálatok elvégzése után hörgőtükrözés (bronhoszkópia) során eltávolítják azt.

Idegentest félrenyelése, légutakba kerülése:

Kisgyermekeknél gyakori baleset, hogy kis méretű tárgyat szájukba vesznek játék közben. Az apróbb tárgyakat, vagy magvakat pedig nevetés, vagy elesés közben beszippanthatják, s így a légút gyorsan elzáródhat. Felnőtteknél sem ritka jelenség köhögés, beszéd, vagy kapkodás következtében félrenyelni. Mindenkinek volt, vagy lesz hasonló tapasztalata, ez nem vitás. Nagyon különböző azonban a félrenyelés kockázatának súlyossága.

Ha étel, vagy más idegen anyag kerül a légutakba, elzárhatja a gégebemenetet, a légcsőbe és a hörgőkbe jutva elzáródást okozhat. Általában a köhögési reflex segít ilyenkor a légúti akadály távozásában, azonban beszorulása komoly következményekkel járhat, azonnali beavatkozást igényel. Még akkor is nagy a veszély, ha a heves tünetek elmúlnak ugyan az idegentest tüdőbe kerülésével, de ha lezárja a tüdőrészt, az légtelenné válik. A légtelen terület ezután könnyen befertőződik, és a helyén előbb-utóbb tüdőgyulladás, vagy tüdőtályog alakul ki, visszaköhögve ismét nehézlégzést, fulladást okozhat.

Milyen tünetekkel jár egy idegentest a szájüregben, a légutakba kerülve?

1. A légutak részleges elzáródásakor:

– sípoló hang be- és kilégzésnél

– köhögés, légszomj

– rosszullét, szédülés

2. A légutak teljes elzáródása esetén:

– a beteg nem kap levegőt, képtelen beszélni, köhögni. Ha az erőlködő légvételi próbálkozások nem vezetnek eredményre, elveszíti az eszméletét.

Idegentest szájüregbe kerülése, nyelést akadályozó beékelődése:

Balesetek során, elesés következtében bekerülhetnek idegen anyagok (törmelék, szilánk, tárgyak) a szájüregbe, vagy sérülhetnek a szájüregben található szövetek, lágyrészek. Egy kimozdult, vagy letörött fog, egy törött állcsont, esetleg félbeharapott nyelv mind-mind ellátást követelő sérülések, még ha nem is jelentenek akut életveszélyt. Nem csupán a légutakba kerülvén jelentenek kockázatot ezek, de akadályozhatják a szabad nyelést, légzést is, s nem utolsósorban fogaink, szájüregünk egészségére is kihatnak. Mindenképpen forduljunk tehát szakemberhez, fogorvoshoz, szájsebészhez a beavatkozások mielőbbi elvégzéséhez.

Amennyiben nem áll fenn közvetlen életveszély, a szájüregbe került idegen test(ek)et a fogorvosi rendelőben hatékonyan eltávolítják és ellátják az esetleges vérzést. A beavatkozás típusa a sérülés mértékétől és az idegentest méretétől is függ. A fogorvos, ha szükséges, helyi érzéstelenítést alkalmaz, eltávolítja az idegentestet, majd kitisztítja és zárja a sebet.

Hogyan előzhetjük meg az idegentest szájba kerülését?

– Figyeljünk arra, hogy a kisgyermek ne vegyen mindent a szájába. Életkorának és érettségének megfelelő játékai legyenek, melyeket nem tud a szájába venni, lenyelni.

– Étkezéskor kis méretűre vágjuk fel neki az ételt.

– Kerüljük az apró magvas, kemény ételek adását és ne engedjük szaladgálni evés közben

– Evés közben ne játsszon, játék, biciklizés, kismotorozás közben ne egyen, ne rágózzon.

További cikkeink

Új technológia a fogászatban

Az első fog-regeneráló gyógyszer emberi kísérletei megkezdődtek, avagy új technológia a fogászatban A fogászat megújulása fog-regeneráló gyógyszerrel A fogászatban forradalmi új technológia hamarosan elérhetővé válhat, köszönhetően egy új fog-regeneráló gyógyszernek,

Elolvasom >>

Arcradírozás – mikor és hogyan?

Miben segít az arcradírozás? Az időjárásnak kitett arcbőr az egyik legérzékenyebb bőrfelület testünkön. Kivédhetetlen, hogy a napsugarak, vagy a hideg, szmogos levegő ne tegyen kárt a hámrétegben, ezért tenni kell

Elolvasom >>

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kérjen időpontot kezeléseinkre!

A Sorridente Fogászatot keresi?

Jó helyen jár! A Sorridente Fogászat Visage Dental néven folytatja működését. Új néven, új arculattal, de a megszokott minőséggel és magas színvonallal várjuk régi és új pácienseinket!