Kérdések – implantátum gondozása

Az implantátum gondozása nem elhanyagolható, igen fontos tisztázni a higiéniára vonatkozó kétségeket. Ahhoz, hogy minél tartósabb megoldást nyújtson a beültetett foggyökér, az implantátumot is gondozni kell rendszeresen.

Miért fontos az implantátum gondozása?

A fogászati implantátum tökéletes megoldás a hiányzó fogak pótlására, de csak akkor nyújt hosszú távú megoldást, ha ugyanolyan gondossággal ápoljuk, mint a saját fogainkat. Miért van erre szükség?

Az implantátum tartóssága az állcsont egészségének függvénye. Miután a „műgyökér” a csontban rögzül, különösen fontos, hogy az íny és a csont egészsége ne sérüljön.

Amennyiben az implantátumot körülvevő fogíny, vagy következményképpen a csont begyullad, a szövetek leépülnek, így az implantátum kilazulhat, kilökődhet.

Az implantátum beültetése után szabad fogat mosni?

Igen, kifejezetten fontos a szájhigiéné betartása már a beavatkozást követően is, azért, hogy a baktériumok jelenlétét minimalizáljuk a szájüregben. A higiéné biztosításával a beavatkozás utáni gyógyulási idő lerövidül, és az optimális becsontosodás lehetővé teszi a fogimplantátum hosszú távú megtarthatóságát. Az implantációt követően a fogorvos személyre szabott tájékoztatást nyújt a szükséges teendőkről. Nagyon fontos, hogy betartsuk a fogorvos utasításait, és járjunk el útmutatásai szerint.

Hogyan gondozzuk az implantátumot?

A táplálkozással együtt jár, hogy az ételmaradékok lepedéket képeznek fogainkon, amit alaposan el kell távolítani. Csakúgy, mint a saját fogat, a műgyökér koronáját, s az őt körülölelő ínyt is rendszeresen tisztítani kell, hogy megóvjuk a gyulladásoktól. A legalább napi kétszeri fogmosás és a fogköztisztító eszközök helyes használatával megelőzhető, hogy az implantátum körüli íny megbetegedjen.

Miért veszélyes a szájhigiénia elhanyagolása?

Az elhanyagolt szájhigiénia a csontpusztulás egyik leggyakoribb oka, ami miatt veszélybe kerülhet az implantátum megtarthatósága.

A megfelelő fogmosási technika és a fogköztisztító eszközök használata elengedhetetlen. Kérje fogorvosa, vagy a dentálhigiénikus tanácsát, amennyiben kétségei vannak afelől, hogy jól mossa-e a fogait.

Mit javasol a fogorvos az implantátum gondozása és egészsége érdekében?

  • a dohányzás abbahagyását (lehetőleg már a beavatkozás előtt), ugyanis a dohányzás növeli a műtéti sebfertőzés esélyét, hátráltatja a sebgyógyulást, veszélyezteti a fogbeültetéshez szükséges csontpótlás sikerét is.
  • Az antibakteriális szájvizek segítenek védekezni a szájüregi baktériumok ellen, azonban nem helyettesíti a szájvíz a napi szintű, alapos fogápolást.
  • A fogászati kontrollokon való rendszeres megjelenés igen fontos. Ez lehetővé teszi az implantátumok és a fogazat állapotának figyelemmel kísérését. A fogorvos ilyenkor ellenőrzi a fogimplantátum rögzítettségét és a fogíny egészségét. A vizsgálat során szükség esetén röntgenfelvétel készül, melyen jól látható, hogy az implantátum megőrizte-e funkcionalitását.
  • A rendszeres fogkő-eltávolítás biztosítja az implantátumok körüli szövetek épségben maradását, a gyulladás kialakulásának kivédését.

A szövődmények elkerülése érdekében tehát a legfontosabb feladat a szájhigiénia fenntartása helyes fogmosással, a fogköztisztítók rendszeres használatával, és a fogászati ellenőrzésen, fogkő-levételen való megjelenéssel.

További cikkeink

A letört fog rehabilitációja

A letört fog nem csupán esztétikailag zavaró, de funkcióját sem tudja ellátni maradéktalanul. Ami még aggasztóbb, hogy a sérülés következtében a fog nyitva áll a kórokozók számára a fog belseje

Elolvasom >>

Újévi fogadalmak

Az Új Esztendő mindig újévi fogadalmak megtételére ösztönöz. Az év első napjaiban még mindenki nagyon elszánt és határozott elképzelései vannak arról, hogy mi mindent szeretne megvalósítani az előtte álló évben.

Elolvasom >>

Fogkímélő ünnepi ételek

Az ünnepi ételek hagyománya sok helyen felülírhatatlan, de azért jól jöhet egy-két ötlet azoknak, akik arra vágynak, hogy a gyomrukat és a fogaikat is kíméljék az ünnepek alatt. Az adventi

Elolvasom >>

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kérjen időpontot kezeléseinkre!

A Sorridente Fogászatot keresi?

Jó helyen jár! A Sorridente Fogászat Visage Dental néven folytatja működését. Új néven, új arculattal, de a megszokott minőséggel és magas színvonallal várjuk régi és új pácienseinket!