Kérdések a fogbeültetéssel kapcsolatban

Melyek a leggyakoribb kérdések a fogbeültetéssel kapcsolatban? A téma számos kérdést vet fel, nem véletlenül. Mindenki rémálma, hogy elveszíti a fogait, hisz tudjuk, hogy sem az életminőség, sem a táplálkozás öröme, sem a magabiztos mosolygás nem lesz a régi, ha elveszítjük fogainkat. Ráadásul, az interneten rengeteg a téves és egyoldalú tájékoztatás a műgyökerekkel, vagyis az implantátumokkal kapcsolatosan. Fontosnak tartjuk ezeket tisztázni.

Kinek ajánlott az implantátum?

Az implantátum behelyezése minden egészséges embernek ajánlott, amennyiben nincs különösebb ellenjavallata, vagy kontraindikációja a beavatkozásnak:
Kinek nem ajánlott?

  • súlyosan elhanyagolt szájhigiénia esetén, ha nincs helyreállítva a szájüregi egészség
  • gyermekeknél
  • súlyos szívbetegség esetén
  • súlyos csontritkulás esetén
  • egyes anyagcsere betegségek esetén
  • daganatos megbetegedéseknél
  • alkohol és drogfüggőség esetén
  • dohányzás esetén lassúbb a gyógyulás, nagyobb a komplikációk esélye és a befertőződés veszélye

Mi a műfog, miből áll az implantátum?

A kérdések közül ez az egyik leggyakoribb. A fogászati implantátum alapja egy olyan (általában titániumból készült) csavar, mely szövetbarát anyagának és felszíni kialakításának köszönhetően tökéletesen becsontosodik az állcsontba, így stabil alapút nyújt az elvesztett fog pótlásához. A beültetett műgyökérre a becsontosodás után egy ínyformázó csavar kerül, ami előformázza az ínyt a következő elemhez. Végül bekerül az úgynevezett felépítmény (lecsiszolt fog alakú műcsonk) az implantátumba. Erre kerül az ideiglenes vagy végleges pótlás (a szükségletek szerint korona, fix híd, vagy akár kivehető pótlás).

Mennyi idő alatt csontosodik be az implantátum?

Az implantátum becsontosodása egy természetes, de hosszabb időt igénylő folyamat, általában 3-4 hónap. Ez az intervallum függ a választott implantátum felszínének kialakításától, az esetleges csontpótlás szükségességétől, egyéb személyre szabott szempontoktól.

Mikor lökődik ki az implantátum?

Az implantátum beültetésének sikeressége igen magas. Mivel egy biológiai folyamatról van szó, egyedi eltérések lehetnek. Az emberi szervezetben lejátszódó folyamatok, az általános egészség és egyes krónikus betegségek befolyással lehetnek a fogbeültetés sikerességére. Ezen túl bizonyos rizikófaktorokat figyelembe kell venni, mint például elhanyagolt szájhigiéné, vagy a dohányzás, de ezeket lehet, sőt a beavatkozás előtt kezelni kell. Ritkán, bizonyos alapbetegségek (súlyos csontritkulás, cukorbetegség), valamint a nem megfelelő orvosi kivitelezés okán kilökődhet az implantátum.

Mikor szükséges csontpótlás implantáció előtt?

Minél régebben veszítette el a fogát valaki, annál valószínűbb, hogy csontdeficit alakult ki, tehát kevés a rendelkezésre álló csontállomány az implantátum behelyezéséhez. A 3 dimenziós CT felvétel segítségével megállapítható a csont mennyisége és minősége, ami iránymutatást ad a fogorvosnak a műtéti eljárás kivitelezéséhez. Számos csontpótló eljárás létezik. Kisebb csonthiány esetén az implantációval együtt is történhet a csontpótlás, nagyobb csontdeficit esetén azt megelőzően kell, hogy megtörténjen.

Hogyan kell gondozni az implantátumot?

Az implantátum esetén ugyanolyan fontos a szájhigiéné és a rendszeres fogorvosi kontrollokon való részvétel. A beavatkozást követően orvosaink minden szükséges információval ellátják Pácienseinket annak érdekében, hogy az implantáció időt álló megoldást nyújtson az elvesztett fogak pótlására. Bővebben

További cikkeink

Új technológia a fogászatban

Az első fog-regeneráló gyógyszer emberi kísérletei megkezdődtek, avagy új technológia a fogászatban A fogászat megújulása fog-regeneráló gyógyszerrel A fogászatban forradalmi új technológia hamarosan elérhetővé válhat, köszönhetően egy új fog-regeneráló gyógyszernek,

Elolvasom >>

Arcradírozás – mikor és hogyan?

Miben segít az arcradírozás? Az időjárásnak kitett arcbőr az egyik legérzékenyebb bőrfelület testünkön. Kivédhetetlen, hogy a napsugarak, vagy a hideg, szmogos levegő ne tegyen kárt a hámrétegben, ezért tenni kell

Elolvasom >>

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kérjen időpontot kezeléseinkre!

A Sorridente Fogászatot keresi?

Jó helyen jár! A Sorridente Fogászat Visage Dental néven folytatja működését. Új néven, új arculattal, de a megszokott minőséggel és magas színvonallal várjuk régi és új pácienseinket!