Fogászati érdekességek a nagyvilágból

Az alábbi fogászati érdekességek nem csak megmosolyogtatnak minket, de ugyanakkor láttatni is engedik a fogászat kezdetleges próbálkozásait, a múlt emberének leleményességét.

Az „ELSŐK”

  • A világ első olyan fogorvosa, akinek tudjuk a nevét: Hesi-Re, kinek a neve annyit tesz: „a fogak legnagyobbika”. Az i. e. 27. században élt „fogorvos” Dzsószer fáraó uralkodása alatt tevékenykedett.
  • Az első készített műfogsor i. e. 2500 körül készülhetett, a mai Mexikó területéről való. Érdekessége, hogy a fogsorban párducfogakat találtak a régészek. Az állati fogak használata számos kultúrában, hosszú időn át szokás volt a régmúlt műfogsorainak készítésénél.
  • Az első komolyabbnak mondható fogászati tevékenységet az etruszkok végezték i.e.700 körül. Azonban, bizonyos kutatások szerint már i.e. 3000 környékén is alkalmaztak kezdetleges módszereket. A fennmaradt emlékek szerint a mozgó fogakat aranypánttal és huzallal fogták össze. Az ókori egyiptomi, görög és római emberi maradványokon is jól feltérképezhető a fogpótlás és a szájsebészet kezdete.
  • Japánban már a 16. századtól a 19. század végéig készítettek fa műfogsort. Az első ismert, fából készült protézis 1538-ból származik, s egy buddhista apáca fa műfogsora volt.

Egyéb fogászati érdekességek, ínyencségek

Szent Apollónia a fogorvosok és a fogfájós betegek védőszentje. Az i. sz. 3. században állítólag egy keresztényellenes lázadás során erősen megütötték, s így minden fogát elveszítette.

Az egyik legelterjedtebb nézet az ókorban az volt, hogy a fogakban rejtőző férgek okozzák a fogfájást. Ennek ellenszereként békanyálat használtak, vagy szegekkel próbálták eltávolítani az élősködőket.

A középkorban borbélyok végezték a foghúzást, ami nagyjából az egyetlen fogászati kezelés volt akkortájt. Gyakran cirkuszi látványosságként, egy publikus téren, vagy pódiumon végezték – sterilitás és hatékony fájdalomcsillapítás nélkül – az igen veszélyes beavatkozásokat.

Pierre Fauchard-t tartják a modern fogászat atyjának. A XIV. Lajos uralkodása idején született szakember már próbálkozott a fogtöméssel és a gyökérkezelés egy kezdetleges formájával is.

A 17-18. században alkalmazott, igencsak egyszerű fogorvosi műszereket a rokkához hasonlóan lábbal hajtották.

George Washington a fájdalmat okozó műfogsora miatt mondta el az amerikai történelem legrövidebb, 135 szóból álló beiktatási beszédét 1793-ban.

Őszintén szólva, mi nagyon örülünk annak, hogy napjainkban a digitális fogászat forradalmi változásokat eredményezett. A magas esztétikájú és minőségi megoldások korában már a lenyomatot, a minta elkészítését, és a fogmű megmunkálását is számítógép vezérelte gépek végzik.

Egyéb érdekes olvasnivalót talál honlapunkon, csemegézzen bátran!

További cikkeink

A letört fog rehabilitációja

A letört fog nem csupán esztétikailag zavaró, de funkcióját sem tudja ellátni maradéktalanul. Ami még aggasztóbb, hogy a sérülés következtében a fog nyitva áll a kórokozók számára a fog belseje

Elolvasom >>

Újévi fogadalmak

Az Új Esztendő mindig újévi fogadalmak megtételére ösztönöz. Az év első napjaiban még mindenki nagyon elszánt és határozott elképzelései vannak arról, hogy mi mindent szeretne megvalósítani az előtte álló évben.

Elolvasom >>

Fogkímélő ünnepi ételek

Az ünnepi ételek hagyománya sok helyen felülírhatatlan, de azért jól jöhet egy-két ötlet azoknak, akik arra vágynak, hogy a gyomrukat és a fogaikat is kíméljék az ünnepek alatt. Az adventi

Elolvasom >>

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kérjen időpontot kezeléseinkre!

A Sorridente Fogászatot keresi?

Jó helyen jár! A Sorridente Fogászat Visage Dental néven folytatja működését. Új néven, új arculattal, de a megszokott minőséggel és magas színvonallal várjuk régi és új pácienseinket!