Fogakkal kapcsolatos babonák

A fogakkal kapcsolatos babonák régi időket idéznek. A népi megfigyelések eredményeképpen született hiedelmek tudományos szempontból nem állják meg ugyan a helyüket, de érdekes összefüggéseket tárnak elénk.

Foggal születni mindig ritkaságnak számított

Az az újszülött, aki foggal jött a világra régen, különös elismerést élvezett. Azt tartotta a néphiedelem, hogy a gyermek természetfeletti erővel rendelkezik és táltos lesz belőle.

Mára kicsit szerényebb a foggal születés megközelítése. Egyes kultúrákban tartja magát az elképzelés, hogy az ilyen gyermek kivételes tehetséget és/vagy jellemet rejt.

Az első tejfog

A néphiedelem lejegyzései szerint rövid élet, balszerencse jutott annak a gyermeknek, akinek felül nőtt ki először a foga.

Ha gyorsan bújt ki az első fog, azt tartották, hogy az anya hamarosan újra áldott állapotba kerül. A későn megjelenő tejfog sugallata, ellenkezőleg, egy későn születő testvér volt.

Van, ahol az anyák lenyelték kisgyerekük első tejfogát annak érdekében, hogy csemetéik további fogai egészségesen fejlődjenek. Bizonyos kultúrákban nem ritka, hogy ugyanezért elégetik a kisgyerek első tejfogait.

A gyermek tejfogáról helyenként azt vallják, hogy szerencsét hoz, ezért van ahol még napjainkig is hordják amulettként, vagy nyakláncként azt.

A fogak árulkodnak a jellemről

Azt tartják, hogy a fogak rendezettsége, szabályossága különböző jellemvonásokra utalhat

– A szabályos fogsor egyenes és becsületes jellemről árulkodik

– A hegyes és egymáshoz közel álló fogak egészséges, hosszú életű embert, másutt bátortalan embert mutatnak

– Az előreálló fogak pletykás jellemre vallanak

– A rövid, erős fogak erős akaratot rejtenek

– A széles szemfogak a hűség, a megbízhatóság jelei

– A keskeny, hosszú szemfogak azonban erőszakos, kegyetlen emberre utalnak

– Önző természetet tulajdonítanak annak, akinek az alsó fogsora jobban látszódik nevetésnél, míg ennek a fordítottja jó ízlésű, nagylelkű emberre vall.

A fogak és a párkapcsolat

A fogak romlását összefüggésbe hozzák a párkapcsolat minőségével.

Az oldalt lyukas fogakat a jó házasság jelének vélték. Ha alulról indult a fogszuvasodás egy egyedülállónál, özvegyember vagy egy özvegyasszony jövendőbelit jósoltak

A tetejükön szuvasodó fogak a vénlányok jellemzői voltak.

Házasok esetén a szabálytalan fogsor a házasság megromlását vetítette elő .

A fogak előre vetítik a jövőt

A fogakkal kapcsolatos babonák a jövőt is érintik. A néphiedelem szerint, ha a gyermek fogai egymásra nőttek, élete végéig „mama hotelben” marad, míg a hézagos fogúak korán elhagyják a szülői házat.

Szerencse és balszerencse

A fehér, gyöngyfogak szerencsét hoznak, viszont a rossz, girbegurba fogak balszerencse okozói. Ha a házasulandó hajadon fogazata előnytelen, gondozatlan, nem méltó arra, hogy feleségül vegyék.

Miért takarják el fogaikat?

Az angolok egy időben azt hitték, hogyha a fogaikat valaki meg tudja számolni, minden megszámolt fog egy évet rabol el az életükből. Ezért sokan eltakarták a szájukat, amikor nevettek, ásítoztak vagy beszéltek.

Szilveszterkor fájó fog azt jelzi, hogy az újévben nem szabad tovább halogatni a dolgokat.

Ezzel fogorvosaink is maximálisan egyetértenek 🙂 Bejelentkezés

További cikkeink

Új technológia a fogászatban

Az első fog-regeneráló gyógyszer emberi kísérletei megkezdődtek, avagy új technológia a fogászatban A fogászat megújulása fog-regeneráló gyógyszerrel A fogászatban forradalmi új technológia hamarosan elérhetővé válhat, köszönhetően egy új fog-regeneráló gyógyszernek,

Elolvasom >>

Arcradírozás – mikor és hogyan?

Miben segít az arcradírozás? Az időjárásnak kitett arcbőr az egyik legérzékenyebb bőrfelület testünkön. Kivédhetetlen, hogy a napsugarak, vagy a hideg, szmogos levegő ne tegyen kárt a hámrétegben, ezért tenni kell

Elolvasom >>

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kérjen időpontot kezeléseinkre!

A Sorridente Fogászatot keresi?

Jó helyen jár! A Sorridente Fogászat Visage Dental néven folytatja működését. Új néven, új arculattal, de a megszokott minőséggel és magas színvonallal várjuk régi és új pácienseinket!