Az ünnepi ételek hagyománya sok helyen felülírhatatlan, de azért jól jöhet egy-két ötlet azoknak, akik arra vágynak, hogy a gyomrukat és a fogaikat is kíméljék az ünnepek alatt.
Az adventi hangolódásból kihagyhatatlan a karácsonyi menüre való készülődés, az ünnepi ételek tervezése. Sokféle igénynek kell megfelelni akkor is, ha csak a szűk családnak készítünk ételt, de főleg akkor, ha a rokonok is látogatóba érkeznek.
Ünnepi ételek – fogkímélő finomságok
Érdemes figyelni arra, hogy egészséges alapanyagok használatával és változatosan készüljön a menüsor. Ezen túl, tekintettel kell lenni egy esetleges táplálékallergiára, az idősebbek gyengébb emésztésére, sőt arra is, ha valaki fogászati kezelés, foghiány miatt nehezen tud rágni. Ez utóbbihoz szeretnénk egy kis segítséget nyújtani egy menüsor ötlettel:
1. Narancsos-gyömbéres sütőtökkrémleves (fűszeres tökmaggal)
Amilyen egyszerű, olyan finom a sok izgalmas íz miatt. Nagyjából két-három bögrényi sült tökre van szükség 4 személyre. Az (akár előző nap) megsütött tököt össze kell turmixolni ugyanannyi vízzel, ugyanannyi (kókusz)tejszínnel és egy evőkanálnyi keményítővel, majd melegítsük lábosban kis lángon. Miután besűrűsödött, fűszerezd egy bio narancs levével és lereszelt héjával, édesítővel (cukorral), csipet sóval, gyömbérrel. Főzd össze és kész is. Sült baconkockákkal, pirított tökmaggal még finomabb azoknak, akik meg bírják rágni.
2. Fűszeres csirke
Mindegy, hogy egészben sütjük a csirkét, vagy csak combokat sütünk, jól fogyasztható azoknak is, akik rágási nehézséggel küzdenek. Karácsonyi fűszerekkel igazán ünnepivé varázsolhatjuk ezt az egyszerű fogást a karácsonyi asztalra. Hogyan készítsük?
Érdemes pár órával a sütés előtt bedörzsölni a csirke belsejét, külső bőrét, vagy a combokat az elkészített fűszeres vajjal. 3-4 dkg olvasztott vajba tegyünk ízlés szerint sót, borsot, csipetnyi fahéjt, esetleg kis gyömbért és csilit, s ezzel a keverékkel simítsuk át a csirke minden porcikáját. Feltétlenül tegyünk birset, vagy almagerezdeket, aszalt szilvát a csirkébe, vagy elosztva a combok mellé. Süssük szép pirosra, ropogósra a csirkét.
Köretnek készíthetünk hozzá rizi-bizit, fűszeres olíva olajjal átkent pirított zöldségeket (zeller, cékla, répa).
3. Klasszikus gesztenyepüré ünnepi köntösben
Hihetetlen gyorsan prezentálható finomság, de varázslatos ízekkel megbolondítva. A szokásos módon elkészített gesztenyepürét frissen felvert tejszínnel tálaljuk, de ne akárhogyan. Keverj az édes tejszínhabba narancshéjat, likőrben áztatott gyümölcsdarabokat, étcsokoládé-forgácsokat. Az esztétikai élményért érdemes több rétegben rakni egy pohárban a gesztenyét, majd a narancsos tejszínt. A tetejére tegyél kandírozott gyümölcsöt, narancshéjat, s már fogyasztható is, szinte szétolvad a szájban.
S ne feledje, fogászati problémára legjobb módszer a megelőzés. Várjuk szeretettel rendelőnkben jövőre is!