Pikkelysömör rossz fog miatt?

A pikkelysömör, vagy pszoriázis úgy él sokak fejében, hogy az egy gyógyíthatatlan és fájdalmas rémálom. Arról nem beszélve, hogy esztétikai megjelenése miatt az érintettek még az utcára sem mernek kimenni a panaszok megjelenésekor. Valóban egy súlyos, gyulladásos folyamatról van szó, ami bár nem gyógyul meg magától, eredményes terápia létezik rá. Érdemes tehát utánajárni a kiváltó tényezőknek. Mert bármilyen meglepő, egy rossz, gyulladt fog is lehet a háttérben.

A pikkelysömör megjelenési formái

A pikkelysömör a szervezet egészét érintő krónikus gyulladásos megbetegedés. Könnyen felismerhető a pikkelyes, gyulladt foltokról, melyek leggyakrabban a térden, könyökön és a hajas fejbőrön jelennek meg. Bár ezek egyértelműen külsőleg, a bőrön megjelenő tünetek, de korántsem csupán a bőr megbetegedése. Jellemző az ízületi tünetek megjelenése is, a pszoriázisban szenvedők mintegy 10-40% – a szenved az ízületeket érintő panaszoktól.  A krónikus pszoriázisos artritisz érintheti a végtagok kis- és nagy ízületeit, s akár a gerincoszlopot is. Az érintettek fájdalomról, az ízületek megduzzadásától, előrehaladott stádiumban akár az ízületek deformálódásától és korlátozott mozgásuktól szenvednek. Ezért semmiképpen nem szabad megvárni a tünetek súlyosbodását, mielőbb szakemberhez kell fordulni, hiszen az okok feltárása nélkül nem lehetséges eredményes terápiát alkalmazni.

Fertőző a pikkelysömör?

Mivel a pszoriázist nem vírus vagy baktérium okozza, nem lehet elkapni, tehát nem kell félni egy esetleges átfertőződéstől.

Kiváltó tényezők

Számos tényező eredményezheti a pikkelysömör megjelenését. Az örökletes genetikai hajlam fennállása mellett az alábbiak a legjellemzőbbek:

  • Gyulladásos góc a szervezetben (például arcüreggyulladás, gyulladt mandula, rossz fog, egyéb gyulladásos folyamat)
  • Kóros immunfolyamatok (pl. Crohn-betegség)
  • Metabolikus szindróma (cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek)

Mit tehetünk a gyógyulás érdekében?

  • Legfontosabb teendő egy szakember felkeresése. Első körben javasolt egy bőrgyógyászhoz ellátogatni, aki a kivizsgálást követően meghatározza a személyre szabott terápiát. Ez jelenthet enyhébb esetekben helyi, kenőcsös kezelést, vagy súlyosabb esetben belsőleg alkalmazott gyógyszeres kezelést, biológiai szerek alkalmazását. Társbetegségek fennállása esetén a szakorvos más specialisták felkeresését javasolhatja, például belgyógyász, vagy fogorvos kollégához irányíthatja a beteget.
  • Az életminőség javítása minden betegség esetében javasolt: A minőségi táplálkozás komoly eredményeket hozhat. Az egészséges étkezés alapja a finomított gabonafélék, cukros és mesterséges összetételű táplálékok kerülése. Ezen túl, rendszeres testmozgással és személyre szabott diétával a súlygyarapodás jól kontrollálható.

További cikkeink

Új technológia a fogászatban

Az első fog-regeneráló gyógyszer emberi kísérletei megkezdődtek, avagy új technológia a fogászatban A fogászat megújulása fog-regeneráló gyógyszerrel A fogászatban forradalmi új technológia hamarosan elérhetővé válhat, köszönhetően egy új fog-regeneráló gyógyszernek,

Elolvasom >>

Arcradírozás – mikor és hogyan?

Miben segít az arcradírozás? Az időjárásnak kitett arcbőr az egyik legérzékenyebb bőrfelület testünkön. Kivédhetetlen, hogy a napsugarak, vagy a hideg, szmogos levegő ne tegyen kárt a hámrétegben, ezért tenni kell

Elolvasom >>

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kérjen időpontot kezeléseinkre!

A Sorridente Fogászatot keresi?

Jó helyen jár! A Sorridente Fogászat Visage Dental néven folytatja működését. Új néven, új arculattal, de a megszokott minőséggel és magas színvonallal várjuk régi és új pácienseinket!