Vitaminokkal fogainkért

Tehetünk vitaminokkal a fogainkért? A fogaink és fogínyünk egészsége szempontjából a vitaminok és az ásványi anyagok jelentős szerepet játszanak. Bár kevesen gondolnak rá, de a fogíny egészsége nagyban meghatározza a fogak élettartamát, hosszú távú megtarthatóságát. A fogak és a fogíny számára fontos vitaminok és ásványi anyagok bevitelére ezért érdemes fokozottan odafigyelni.

Milyen vitaminokkal tehetünk fogainkért?

  • A C vitamin alapvető fontosságú az immunrendszer karbantartásához, a fogágy egészségének fenntartásához, a sebek gyógyulásának gyorsításához és a gyors regenerálódáshoz. Hiánya komoly tünetek okoz, jelentkezhet nyálkahártyavérzés, ínysorvadás, így akár a fog elvesztése is bekövetkezhet.
  • Az A vitamin nagyon hasznos fogaink szempontjából. Hozzájárul a fogínygyulladás megelőzéséhez, a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességet javítja és a sebgyógyulást is segíti.
  • A D vitamin ismert a csontképződésben játszott szerepéről. Kevesen tudják azonban, hogy az előanyagát a szervezet elő tudja állítani, azonban az csak UV fény hatására alakul át D vitaminná. A napfény hiányos időszakokban ezért pótlásra szorul a D vitamin bevitele.
  • A K vitaminnak is főként a csontképzésben van szerepe, de a véralvadás és a sebgyógyulás szempontjából is nélkülözhetetlen vitamin.
  • A Q10 koenzim nem tekinthető vitaminnak, de fogyasztása javasolt a sejtek energiatermelésének aktiválásához, és az immunrendszer serkentéséhez. Ezáltal közvetve segít megelőzni a fogíny gyulladásos megbetegedéseit.

A fogaknak ásványi anyagokra is szükségük van

A létfontosságú ásványi anyagok bevitele ugyanúgy szükséges a fogak egészsége szempontjából, mint a vitaminoké.

  • Csontjaink és fogaink felépítéséhez elengedhetetlen a kalcium. Amennyiben a táplálkozásunk kalciumban szegény, a szervezet napi kalcium igényét szükség esetén pótolni kell mesterséges bevitellel.
  • Vitatott téma a fluorid bevitele. A fluorid megtalálható az ivóvízben, ásványvízben, halakban, teákban is, de a legtöbb fogkrém is tartalmaz fluoridot. Köztudottan védi a fogainkat a fogszuvasodással szemben, a fogzománcot erősíti, akadályozza a baktériumok elszaporodását. A fluorid szedésével és adagolásával kapcsolatban azonban minden kisgyermekes szülőt óvatosságra intünk. Azt javasoljuk, hogy kérjék szakember segítségét, mielőtt gyermeküknek mesterségesen pótolnák a fluoridot. A túlzott fluoridfogyasztás ugyanis veszélyekkel is járhat, jelentkezhet a fog elszíneződése, fogzománc sérülés, súlyosabb esetben akár csontrendszeri elváltozás is kialakulhat.

Hogyan étkezzünk az egészséges fogakért?

Szervezetünk és a fogaink állapotáért változatos és minőségi táplálkozással tehetünk a legtöbbet.

Diéták, fogyókúra esetén táplálékkiegészítőkkel pótolhatjuk a hiányzó vitaminokat és ásványi anyagokat. A túladagolás elkerülése érdekében személyre szabottan érdemes ezek mértékét meghatározni szakember segítségével.

Tegyünk együtt fogai egészségéért, keressen minket bizalommal. Kapcsolat

További cikkeink

Új technológia a fogászatban

Az első fog-regeneráló gyógyszer emberi kísérletei megkezdődtek, avagy új technológia a fogászatban A fogászat megújulása fog-regeneráló gyógyszerrel A fogászatban forradalmi új technológia hamarosan elérhetővé válhat, köszönhetően egy új fog-regeneráló gyógyszernek,

Elolvasom >>

Arcradírozás – mikor és hogyan?

Miben segít az arcradírozás? Az időjárásnak kitett arcbőr az egyik legérzékenyebb bőrfelület testünkön. Kivédhetetlen, hogy a napsugarak, vagy a hideg, szmogos levegő ne tegyen kárt a hámrétegben, ezért tenni kell

Elolvasom >>

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kérjen időpontot kezeléseinkre!

A Sorridente Fogászatot keresi?

Jó helyen jár! A Sorridente Fogászat Visage Dental néven folytatja működését. Új néven, új arculattal, de a megszokott minőséggel és magas színvonallal várjuk régi és új pácienseinket!