Csontritkulás és csonthiány fogazatra gyakorolt hatásai

Sok téves információt olvashatunk a csontritkulás és a csonthiány fogazatra gyakorolt kedvezőtlen hatásairól. Érdemes azonban a két jelenséget szétválasztani.

A kettő közötti lényeges különbség az, hogy míg a csontritkulás esetében a csontokban történő minőségi változásról beszélhetünk, addig a csonthiány mennyiségi eltérésre utal.

A csontritkulás a korral járó élettani folyamat

A neve is rejti, az osteoporosis során a csont porózussá válik. A csontképződés lassulásával a csontozat összetétele romlik, tehát a csontritkulás nem mennyiségi, hanem minőségi változást eredményez.

A csontritkulás és a fogazat kapcsolata

A csontjaink állapota nagyban befolyásolja nemcsak a vitalitásunkat, a mozgásunkat, de még a fogazatunk egészségét is. Hogyan?

A csont elváltozásaival járó folyamatok az állkapcsok csontállományát sem kímélik. Az állkapocs csontjának csontsűrűsége személyenként nagyfokú eltérést mutat kor, nem, és alkati tényezők függvényében, ezért mindig egyénre szabottan kell megállapítani a csontminőséget érintő problémát és annak célzott terápiáját. A tervezett szájsebészeti kezeléseknél igen körültekintően kell eljárni az alábbi példák miatt:

– Súlyos csontritkulás esetén egy egyszerű foghúzás is okozhat komplikációkat, ezért annak felismerése igen fontos és nagyban meghatározza az elvégezhető beavatkozásokat.

– Implantálás, vagyis műgyökér beültetése előtt a szükséges csont mennyisége és minősége is garanciája a sikeres beavatkozásnak. S bár önmagában nem kontraindikáció, a súlyos csontritkulás kizárhatja a fogbeültetés lehetőségét.

Mit tehetünk csontjaink egészségéért, a csontritkulás kivédéséért?

Ez a főként nőket érintő, sokszor tünetmentes egészségügyi probléma mondhatni civilizációs ártalom, melyért többnyire a modern ember életmódja okolható.

A csontozatunk minőségét számos tényező befolyásolja: genetikai, táplálkozási és életmódbeli vonzata is van. Odafigyeléssel javíthatunk az öröklött csontozat minőségén:

– Figyeljünk oda a szükséges kalcium és D-vitamin bevitelre!

– Az elkényelmesedett, ülő életmód következményeként jelentősen megnőtt a csontritkulásos esetek száma. Sportoljunk! Válasszunk olyan mozgásformát, amiben örömöt lelünk!A csonttömeg az izomtömeggel arányosan nő, tehát elengedhetetlen az izomfejlesztő mozgás.

– Vigyázat! A túlzott kávé-, és alkoholfogyasztás, a dohányzás, vagy a szénsavas üdítők sok kalciumot vonnak meg szervezettől.

– A helytelen táplálkozás, a késztermékek fogyasztása sokat ronthat csontjaink minőségén. Például, a dobozos üdítőkben lévő alumínium elősegíti a csontlebontást. A magas foszfáttartalmú ételek szintúgy csökkentik a csonttömeget. A túlzásba vitt, egyoldalú diéták sem kedveznek a csontoknak. Fontos a kiegyensúlyozott kalcium-, nyomelem- és vitaminbevitel a mindennapokban.

Csonthiány, vagyis mennyiségi változás a csontokban

Szervezetünkben a csontot építő és bontó folyamatok normális esetben egyensúlyban vannak. Ez viszont bizonyos behatásokra változik. Az állkapocs csontjában akkor csökken a csontállomány, ha valami elsorvasztja azt. A fog körüli csont eltűnhet:

Foghúzás után, vagy a fog baleseti elvesztése esetén: A fogaknak, az ínynek a rágás az edzés. Amikor megszűnik a rágási funkció, a foghiány körüli csont sorvadásnak indul. Ennek kivédésére megoldás egy implantátum azonnali, vagy mihamarabbi behelyezése, hogy megmentsük a csonttartó szöveteket, megállítsuk a csontsorvadás folyamatát.

– Fog elvesztése fogínysorvadás következtében: a kezeletlen fogkő hosszú távon fogágy betegséget okozhat. A fogakon megtapadó lepedék és az azokban élő baktériumok irritálják az ínyt, és kialakul a fogínygyulladás. A vérbő, duzzadt íny, a rossz lehelet erre figyelmeztet. Nem érdemes megvárni, míg a folyamat komoly, visszafordíthatatlan irányt vesz. A gyulladás ugyanis elérheti a csontot, melynek egyenes következménye lehet a fog(ak) kilazulása és elvesztése. A megkövesedett fogkövet csak szakember tudja kíméletesen leszedni. A rendszeres, félévenkénti fogkő- eltávolítással megelőzhető a súlyos ínygyulladás, megőrizhető a fogazat egészsége.

Elengedhetetlen, hogy a csontozatunk egészségére odafigyeljünk! A megelőzés a legjobb gyógymód!

Tegyünk érte közösen, forduljon hozzánk bizalommal fogászati problémájával!

A teljes körű kivizsgálást követően a fogászati terápiás javaslatokat mindenkor írásban rögzítjük, kezelési tervvel és konkrét árajánlattal állunk rendelkezésére!

További cikkeink

Új technológia a fogászatban

Az első fog-regeneráló gyógyszer emberi kísérletei megkezdődtek, avagy új technológia a fogászatban A fogászat megújulása fog-regeneráló gyógyszerrel A fogászatban forradalmi új technológia hamarosan elérhetővé válhat, köszönhetően egy új fog-regeneráló gyógyszernek,

Elolvasom >>

Arcradírozás – mikor és hogyan?

Miben segít az arcradírozás? Az időjárásnak kitett arcbőr az egyik legérzékenyebb bőrfelület testünkön. Kivédhetetlen, hogy a napsugarak, vagy a hideg, szmogos levegő ne tegyen kárt a hámrétegben, ezért tenni kell

Elolvasom >>

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kérjen időpontot kezeléseinkre!

A Sorridente Fogászatot keresi?

Jó helyen jár! A Sorridente Fogászat Visage Dental néven folytatja működését. Új néven, új arculattal, de a megszokott minőséggel és magas színvonallal várjuk régi és új pácienseinket!